Головна > Мистецтво привабливості > Дієти та схуднення > Дієта Аткінса – спалювати калорій більше ніж споживати

Дієта Аткінса – спалювати калорій більше ніж споживати

Дієта Аткінса - спалювати калорій більше ніж споживатиМинуло вже близько десяти років з повернення популярної низьковуглецевої дієти, розробленої доктором Робертом Аткінсом в 70-і роки. Книга, відома зараз під назвою “Нова дієтична революція Аткінса”, заповнила книжкові магазини і почала нову хвилю “низьковуглецевих манії” в Сполучених Штатах Америки та інших країнах.

Як працює дієта Аткінса

Перші два тижні дієти – “введення”. В цей період дозволено їсти не більше 20 грам вуглеводів в день. Це призводить до раціону, практично не обмеженому в м’ясі, птиці, морепродуктах, яйцях, сирі і маслі. Дозволені 20 грам вуглеводів йдуть переважно на ті, що містяться в сирі, соусах, заправках і невеликій кількості зеленого салату або інших овочах. У ці два тижні людина, що сидить на дієті, не може дозволити собі молоко, фрукти, хліб, крупи або “вуглеводні” овочі, такі як картопля, горошок, кукурудза або морква. Після перших двох тижнів денну норму вуглеводів можна з кожним тижнем збільшувати на 5 грам. В результаті денне споживання вуглеводів досягне 40-90 грамів, що робить дієту готовою для застосування для постійної підтримки ваги. Але навіть така кількість вуглеводів не може зрівнятись з рекомендованим іншими системами харчування і фахівцями.

Здорові нації і вуглеводи

Уявлення про те, що високий вміст вуглеводів в їжі призводить до повноти і різних захворювань (ідея, від якої відштовхуються низьковуглецеві дієти), ніяк не підтверджується численними дослідженнями, проведеними по всьому світу. Наприклад, Японія стабільно зберігає за собою один з найнижчих рівнів огрядності, діабету, раку і захворювань серця, де переважає раціон, дуже багатий вуглеводами. Японці люблять рис, овочі, бобові, а також їдять фрукти з кожним прийомом їжі. Їх національна кухня обмежена в жирах і м’ясі, але багата рибою, яка містить корисні омега-3 жирні кислоти. Здорова, але високовуглеводна дієта японців чи впишеться в план харчування за Аткінсом. І це явна помилка, враховуючи, наскільки японці здоровіші тих же американців.

Що ж говорять дослідження, які підтверджують ефективність харчування по Аткінсу?

Дослідження, які порівнюють дієту Аткінса з класичним обмеженням жиру і калорій, були опубліковані в “Медичному Журналі Нової Англії” і “Анналах Внутрішньої Медицини”. Результати виявилися дивовижними, враховуючи, що показники, пов’язані із захворюваннями серця, покращилися у групи випробуваних, які дотримувалися системи харчування за Аткінсом. Також було відмічено більш значне скорочення тригліцеридів і збільшення “корисного” холестерину, який захищає серце, ніж у групи, що скоротила споживання жирів. Обидві групи показали приблизно однакове зменшення шкідливого холестерину і загального рівня холестерину в крові. До того ж, до кінця року обидві групи домоглися приблизно однакової середньої втрати ваги.

Однак, наведені в ЗМІ висновки з досліджень закривають очі на деякі інші факти. По-перше, до 40% людей, які брали участь в експерименті, не завершили свою участь в дослідженнях через те, що не змогли адаптуватися до незвичної дієти. А це показує, що Ваш шанс зробити цю дієту частиною свого життя, рівні приблизно трьом з п’яти. Ще, скинувши в середньому по 7 кілограм за перші півроку експерименту, до кінця року учасники досягли лише 4.3 кілограмів середньої втрати ваги. Ця статистика говорить про те, що до кінця експерименту учасники набрали до 1/3 раніше скинутої ваги. Такі факти підтверджують на прикладі дієти Аткінса, що програми харчування з жорсткими обмеженнями або забороною їжі, яку ми любимо, не завжди здатні наблизити до бажаного результату. Але не варто залишати ідею довгострокової дієти. Лише пам’ятаєте золоте правило будь-якої дієти: схуднення відбувається тоді, коли зменшується кількість споживаних калорій.

Недавні дослідження Північноамериканської Асоціації з вивчення ожиріння показали, що прихильники харчування за Аткінсом скорочують денне споживання калорій в середньому на 1000. Подальші експерименти підтвердили, що кількість калорій на першій стадії дієти складає не більше 1500 в день, а це набагато менше, ніж випробовувані споживали до дієти. Більш того, в ході згаданого вище експерименту, результати якого були опубліковані в “Анналах Внутрішньої Медицини”, з’ясувалося, що обидві дієти скорочували калорійність. Не дивно, що група, що притримувалась дієти Аткінса, спалювала більше калорій, ніж споживала. Не маючи великого вибору легше почати їсти менше, а значить втрачати вагу. В цьому – вся нескладна “магія” описаних низьковуглеводних дієт.

Аткінс і здоров’я

Деякі люди не відчувають ніякого дискомфорту або побічних ефектів, харчуючись по Аткінсу. Але іншим, чий організм не зміг звикнути до тривалої зміни в раціоні, таке харчування може принести шкоду. Наприклад, всі ми чули про те, що дієти з високим вмістом білків підвищують кислотність сечі і призводять до вимивання кальцію з організму. Недолік кальцію значно збільшує ризик розвитку остеопорозу і утворення каменів в нирках.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *