Виявляється, зовсім не варто відмовлятися від жирної їжі, щоб зберегти стрункість. Ми завжди вважали, що жирна їжа шкідлива для здоров’я: підвищується холестерин, людина повніє.
Однак нові дослідження учених говорять про зворотне. Жир необхідний для нормальної життєдіяльності організму. Але тут важливо уточнити, який саме жир? Виявляється жир жиру – рознь!
Правильні жири
Якщо ви будете харчуватися “правильними жирами”, то вони принесуть користь вашій фігурі, волоссю і шкірі! У “хорошому правильному” жирі містяться важливі для організму корисні речовини, якими харчуються всі клітини людського тіла. З жирової тканини складається наш головний мозок, а “жировою сорочкою” захищаються наші нервові клітини. І тому в першу чергу недолік жиру позначається на інтелекті. Жири беруть участь у синтезі багатьох гормонів в нашому організмі.
Так що ж таке – “правильні жири”? “Правильні хороші” жири – це натуральні жири. Для живлення вибирайте жировмістні продукти, які не проходили термообробку.
Дуже корисні лляна і конопляна олія, натуральні жири, що містяться в горіхах і насінні, жирних сортах риби, в авокадо. На жаль самостійно виробляти жирні кислоти людський організм не здатний, тому він повинен отримувати їх разом з їжею.
У холодноводних видах риби (скумбрія, оселедець, макрель, анчоуси і осетер), містяться так звані жирні кислоти Омега-3, необхідні для зору, мозку, і сусідів. Ці жирні кислоти відіграють важливу роль у боротьбі з депресією, гіпертонією, у профілактиці шкірних захворювань. Існують і інші джерела жирних кислот Омега-3. Це – шпинат, цвітна капуста, брокколі, квасоля.
Погані жири
А тепер визначимося з поняттям “погані жири”.
“Погані жири” – це видозмінені кислоти. Їх називають трансжирами. Таких видозмінених жирних кислот в сирих продуктах немає. У великій кількості трансжири містяться в кондитерських виробах, цукерках з начинкою, в картоплі фрі і чіпсах. Від цих продуктів варто відмовитися. Вони шкідливі, калорійні і дуже небезпечні для здоров’я. Існує ще один з продуктів, якого слід уникати. Це – пальмова олія. Воно негативно впливає на печінку. Пальмова олія буває в складі деяких видів “швидкої локшини”, а також у багатьох сортах шоколаду.
Харчуйтеся правильно. Намагайтеся вживати тільки “корисні” жири і будьте здорові!