Головна > Цікаві факти > Цікаві факти про чай

Цікаві факти про чай

Цікаві факти про чай

Серед гурманів чаю є різні думки – наприклад, що не можна змішувати різні сорти один з одним і з різними добавками, слід насолоджуватися «чистим» ароматом напою. Так вважає частина любителів чаю, це від них пішла традиція називати некупажований чай «чесним». Інші, навпаки, не тільки люблять купувати купажі, але й самі не проти поекспериментувати у їх складанні і назві. При цьому можливі різні підходи: можна намагатися визначити, як впливає на смак напою змішання чаю одного сорту, але з різних плантацій; як впливає на нього змішування між собою різних сортів; пробувати суміші чаю з добавками типу квітів, трав і сухих фруктів.

Прихильників і першої, і другої точки зору на землі мільйони. Влитися до лав будь-якого «табору» може кожен, адже сьогодні досить просто купити чай будь-якого виду. І, заваривши напій обраним способом, з яких найбільш відомі китайський і японський, вступити в дискусію про переваги чи недоліки чаю. Однак, ставши на шлях пізнання і майстерності чаювання, не можна випускати з уваги етап, який цьому процесу передує. А саме, – мистецтво зберігання сухого чаю.

І чорний, і зелений чай легко вбирають навколишні аромати і вологу, якими насичене повітря. Крім того, на якість чаю роблять вплив такі чинники як освітленість, температура в приміщенні, наявність мікробів. Знатаки рекомендують зберігати сухий чай у сухому темному провітрюваному місці в герметично закритому посуді. Здавалося б, неможливо поєднати між собою обидві вимоги – герметичність і можливість доступу повітря. Тим не менш, баланс досягається за допомогою спеціального посуду і місткостей.

Класичний варіант – спеціальні вироби з кераміки, що прийшли до нас з Китаю разом з багатьма чайними традиціями. Сучасний спосіб – харчові контейнери, наприклад, такі, в яких продається подарунковий чай. При цьому, відзначають фахівці, не рекомендується занадто довго зберігати чай, навіть правильним чином.

Будь-який сорт або купаж втрачає свою принадність через рік, максимум – через два. Тому не потрібно робити великих запасів. Правильно купувати свіжий чай раз на місяць, його порція повинна бути такою, щоб повністю бути використаною до моменту наступної покупки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *