Серед гурманів чаю є різні думки – наприклад, що не можна змішувати різні сорти один з одним і з різними добавками, слід насолоджуватися «чистим» ароматом напою. Так вважає частина любителів чаю, це від них пішла традиція називати некупажований чай «чесним». Інші, навпаки, не тільки люблять купувати купажі, але й самі не проти поекспериментувати у їх складанні і назві. При цьому можливі різні підходи: можна намагатися визначити, як впливає на смак напою змішання чаю одного сорту, але з різних плантацій; як впливає на нього змішування між собою різних сортів; пробувати суміші чаю з добавками типу квітів, трав і сухих фруктів.
Прихильників і першої, і другої точки зору на землі мільйони. Влитися до лав будь-якого «табору» може кожен, адже сьогодні досить просто купити чай будь-якого виду. І, заваривши напій обраним способом, з яких найбільш відомі китайський і японський, вступити в дискусію про переваги чи недоліки чаю. Однак, ставши на шлях пізнання і майстерності чаювання, не можна випускати з уваги етап, який цьому процесу передує. А саме, – мистецтво зберігання сухого чаю.
І чорний, і зелений чай легко вбирають навколишні аромати і вологу, якими насичене повітря. Крім того, на якість чаю роблять вплив такі чинники як освітленість, температура в приміщенні, наявність мікробів. Знатаки рекомендують зберігати сухий чай у сухому темному провітрюваному місці в герметично закритому посуді. Здавалося б, неможливо поєднати між собою обидві вимоги – герметичність і можливість доступу повітря. Тим не менш, баланс досягається за допомогою спеціального посуду і місткостей.
Класичний варіант – спеціальні вироби з кераміки, що прийшли до нас з Китаю разом з багатьма чайними традиціями. Сучасний спосіб – харчові контейнери, наприклад, такі, в яких продається подарунковий чай. При цьому, відзначають фахівці, не рекомендується занадто довго зберігати чай, навіть правильним чином.
Будь-який сорт або купаж втрачає свою принадність через рік, максимум – через два. Тому не потрібно робити великих запасів. Правильно купувати свіжий чай раз на місяць, його порція повинна бути такою, щоб повністю бути використаною до моменту наступної покупки.