Головна > Цікаві факти > Кальцій в продуктах харчування

Кальцій в продуктах харчування

Кальцій в продуктах харчування

На відміну від багатьох мікроелементів дефіцит кальцію в організмі можна заповнити продуктами харчування. Міститься кальцій в продуктах харчування – в самих звичайних – здатний задовольнити потреби нашого організму. Головне – вживати такі продукти разом з їжею, яка сприяє засвоєнню цього елемента.

В організмі людини мінерал є найпоширенішим елементом. Близько 99% мікроелемента знаходиться в зубах і кістках і всього 1% – в м’яких тканинах і крові. Фізіологічні функції, настільки важливі, що організм почне виснажувати кісткову тканину, щоб підтримати рівень кальцію в крові, якщо його не буде вистачати. А це відразу позначиться на нашому стані: витончення зубної емалі, підвищена ламкість нігтів, волосся і т.д.

Продукти харчування з необхідним організму вмістом кальцію – запорука нашого здоров’я. За рік у людини оновлюється до 10% кісткової тканини, відповідно для цього необхідно багато кальцію. Крім того, після 35-ти років засвоєння елемента організмом помітно погіршується. До 35 років наш організм активно формує кісткову тканину, запасаючись мікроелементом на все життя.

Цей мінерал міститься в багатьох продуктах харчування і найбільше – в молочних і кисломолочних. У літрі молока міститься добова доза мінералу. Багато його й в сирі, не в ринковому, а саме в магазинному. Це пов’язано з тим, що при промисловому виготовленні в молоко спеціально додається хлорид кальцію, що допомагає прискоренню процесу скисання.

Це відноситься і до твердих сирів. Джерелом мікроелемента є не тільки молочні продукти харчування, але також фрукти і соки. Наприклад, апельсиновий сік. Всі бобові рослини також містять багато мінералу, і особливо квасоля. Ще його багато в капусті, але найбільше – в брокколі.

Лісові горіхи, фісташки і мигдаль також вважаються хорошим джерелом кальцію. Багато мікроелемента міститься в сухофруктах (інжир, фініки, родзинки, курага, чорнослив). Якщо в щоденний раціон включені фрукти, овочі і 50-100 грам горіхів, то організму дефіцит цього елемента не страшний.

Кальцій в продуктах харчування відноситься до важкозасвоюваного елемента. І, всупереч тому, що він присутній у багатьох продуктах, забезпечити організм мінералом не так просто. Перш ніж солі кальцію перейдуть в засвоювану форму і почнуть всмоктуватися, він повинен бути розчинений шлунковим соком в соляному середовищі. Будь-які лужні речовини, що нейтралізують кислоти, наприклад солодощі та інші концентровані вуглеводи, які стимулюють виділення лужних травних соків, перешкоджають засвоєнню елемента.

Солі кальцію і фосфору один без одного не можуть засвоюватися. За їх рівновагу відповідає вітамін Д, джерелом якого є риб’ячий жир, яєчні жовтки, вершкове масло. Також засвоєнню мікроелемента в організмі допомагає лимонний сік.

Вміст кальцію в продуктах харчування

Кальцій в продуктах харчування

На малюнку наведено вміст кальцію в мг на 100г продукту. Виходячи з цього, можна скласти корисний раціон харчування, багатий цим мінералом. Для дорослих добова норма становить 800 – 1000 мг, для дітей 600 – 900 мг.

Все добре, але в міру. Його надлишок може викликати гіперкальціємію, що приводить до сечокам’яної хвороби сечового міхура і нирок, порушення згортання крові, ослаблення імунітету.

Втім, якщо організм здоровий, він контролює засвоюваність мікроелемента. У цьому випадку кальцій, навіть при надмірному вживанні продуктів харчування, багатих цим мінералом, не принесе ніякої шкоди організму. Його надлишок просто не засвоюється. Що не скажеш про медичні препарати. Харчуйтеся правильно і будьте здорові!

One thought on “Кальцій в продуктах харчування

  1. Правильне,вітамінне харчування запорука отриманя повноцінного здоров’я , а в свою чергу щастя й працездатності !!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *