Застосування жовчогінних рослинних зборів і продуктів харчування допоможе поліпшити процес травлення, роботу печінки, позбутися від запорів. Лікарі визнають, що правильно підібрана дієта і народні засоби можуть замінити собою таблетки, стануть профілактикою захворювань шлунково-кишкового тракту.
Складно переоцінити значення жовчі для нашого здоров’я. Ця рідина виробляється в жовчних протоках печінки, активно беручи участь у процесах травлення і виділення. Жовчні кислоти підсилюють моторику кишечника, мають бактерицидну дію, підвищують засвоюваність деяких вітамінів, а також очищають організм від зайвого холестерину, білірубіну, а також інших шкідливих речовин, які ми отримуємо разом із шкідливими продуктами харчування.
Але не кожне захворювання лікується жовчогінними засобами. Вони протипоказані при панкреатиті, гепатиті, цирозі печінки, діареї, підвищених печінкових ферментах. Безконтрольний прийом медикаментів і трав може привести до серйозних ускладнень, якщо у людини вже присутні камені. Тому за будь-яких ознаках жовчокам’яної хвороби або проблем з печінкою варто в першу чергу звернутися до фахівця, пройти обстеження, здати аналізи. Не займайтеся самолікуванням.
Крім лікарських засобів і трав’яних зборів існують також жовчогінні продукти харчування, які можуть полегшити перебіг хвороби і володіють профілактичною дією.
Рослинна олія (оливкова або соняшникова) – це простий продукт, який збільшує вироблення особливого гормону холецистокініну, який позитивно впливає на вироблення жовчі. Фахівці рекомендують приймати її по чайній ложці 2-3 рази на день на голодний шлунок.
Висівки корисні при порушеннях стільця, схильності до запорів, вони добре покращують моторику жовчовивідних шляхів. Столову ложку залийте окропом, змішавши з будь-яким гарніром, бажано злаковими.
Овочі та овочевий бульйон обов’язково повинні входити в щоденне меню харчування хворих з проблемами жовчного міхура і печінки. Особливо важливе вживання моркви, гарбуза, кабачків, зелені, зокрема петрушки.
Багато фруктів також сприятливо впливають на функціонування жовчного міхура і кишечника. Включіть в раціон апельсини, груші, родзинки, курагу, чорнослив, кавуни, дині.
При захворюваннях печінки корисно регулярно вживати мед, але врахуйте, що він протипоказаний при наявності каменів.
Випивайте склянку теплої мінеральної води без газів за півгодини до їжі – це відмінний спосіб продовжити здорове активне життя.
Слід також знати, що існує ряд продуктів харчування, що пригнічують функцію жовчного міхура. Обмежте вживання тваринних жирів, міцних м’ясних, рибних або грибних бульйонів, алкоголю, газованих напоїв, смажених продуктів, гострих приправ, копченостей, а також надто солоної їжі. Всі страви повинні бути свіжоприготовленими.
Крім правильного вибору жовчогінних препаратів і здорових продуктів харчування, при проблемах з ЖКТ слід переглянути спосіб життя. На моторику кишечника благотворно впливають дотримання режиму сну і відпочинку, а також заняття спортом.