Здавна мед широко застосовувався в медицині і косметології багатьох народів світу. Цілющі властивості меду були добре відомі всім цілителям, лікарям, знахарям і шаманам. У стародавньому Єгипті мед входив до складу для муміфікування фараонів. Відомий історичний факт: тіло Олександра Македонського після смерті було занурено в мед, і переправлено до Македонії для поховання повністю збереженим. Мед застосовувався для консервування свіжого м’яса в Древній Греції і Римі.
Задовго до нашої ери Гомер в «Іліаді» оспівав цілющі властивості меду. Він розповів, що Агамеда готувала для воїнів освіжаючий медовий напій, що додає їм силу, здоров’я і бадьорість.
На Русі мед як цілющий засіб згадується в багатьох літописах, билинах і переказах. У старовинних рукописних лікарських порадниках міститься безліч рецептів, до складу яких входить мед.
Регулярне вживання меду сприяє зміцненню імунітету, перешкоджає старінню і зношуванню організму, повертає молодість і продовжує життя. Сучасними вченими доведено, що макро-і мікроелементи, що беруть участь в обмінних і гормональних процесах, попереджають атеросклероз, сприяють лікуванню анемії, успішно застосовуються при лікуванні ран і опіків, при захворюваннях серцево-судинної системи, прискорюють процес лікування багатьох захворювань, уповільнюють процеси старіння.
Ці дивовижні якості меду вчені пояснюють його потужними антиоксидантними властивостями. Останні дослідження показали, що в меді містяться:
– Вітаміни групи В, РР, С, H, Е, К, пантотенова кислота;
– У складі меду знаходять залізо, марганець, сірку, фосфор, калій, кальцій, алюміній, берилій, бор, вісмут, ванадій, германій, галій, олово, золото, кобальт, молібден, нікель, натрій, свинець, срібло, кремній, стронцій , хром, цинк, сірка, йод, хлор, цирконій та інші елементи;
– У складі натурального меду містяться 24 компонента, присутніх також у складі крові людини, тому мед дуже добре засвоюється людським організмом.
Головна складова частина меду – вуглеводи: фруктовий цукор (фруктоза) і виноградний цукор (глюкоза). Вони набагато легше засвоюються організмом, ніж звичайний цукор, сприяючи збереженню м’язової сили і нормальному оновленню клітин, що особливо важливо для ростучих дітей.
Як визначити якість меду?
Якість меду, його біологічна активність як цілющого продукту, визначається кількістю що містяться в ньому ферментів, так званим Діастазне число. Щоб наповнити зоб нектаром, бджола повинна облетіти близько тисячі рослин, таким чином, вона тримає його в зобу близько 20 хвилин, потім наповнює нектаром осередки, перекладаючи з однієї в іншу, продовжуючи збагачувати його ферментами.
Найціннішим по Діастазному числі вважається башкирський мед, в якому воно коливається від 22 до 50. Для порівняння: алтайський мед містить приблизно 18 ферментів, південні меди – близько дев’яти ферментів на одиницю об’єму.
Застосовуючи мед для лікування різних захворювань в домашній медицині, необхідно пам’ятати наступне:
– Натуральний якісний мед починає гуснути вже з середини жовтня, тому купувати його краще в листопаді, коли видно, наскільки мед загус;
– При термічній обробці мед частково або навіть повністю може втратити свої цілющі властивості, тому краще купувати його не в скляних банках на прилавках магазинів, а з бочок або у пасічників;
– З цієї ж причини не рекомендується додавати мед у гарячий чай – користі від такого меду не буде. Краще вживати мед ложками, або заздалегідь розчинити мед у воді кімнатної температури.
Для того, щоб зберегти красу і здоров’я візьміть собі за правило щодня з’їдати не менше двох чайних ложок меду вранці і ввечері. А також не забувайте застосовувати мед у різних масках для обличчя і тіла. Таким чином, ви збережете свою красу від передчасного старіння.
А в наш час, при великій кількості автомобілів на дорогах і, як наслідок – моторошній загазованості повітря, при повній відсутності вітамінів в генно-модифікованих овочах і фруктах, водопровідній воді, при постійних стресах на роботі, мед є, мабуть, єдиним натуральним джерелом вітамінів і мінералів, так необхідних нашому організму.