Вітамін С – це всім добре і давно відомий, легко розчинний у воді вітамін. Людський організм не здатний виробити вітамін С, хоча він дуже важливий для нормального функціонування. Тому щоденний раціон людини повинен складатися з продуктів, що містять якомога більше вітаміну C.
Сприятливий вплив вітаміну С триває 8-14 годин, після того як він потрапив в організм. Потім спостерігається послабшення корисних властивостей. Надлишки розчиняються у воді вітамінів, як правило, виводиться разом із сечею. Якщо кількість розчинних у воді вітамінів, забезпечується щоденним раціоном харчування, менше ніж на менш 50%, то вже через місяць спостерігається їх нестача в організмі. Це виявляється набагато швидше, ніж при дефіциті жиророзчинних вітамінів.
Вітамін С надає благотворний вплив на ріст і здоровий розвиток клітин, а також сприяє засвоєнню кальцію. Більша кількость вітаміну С використовується організмом при боротьбі з хворобами або інфекціями, для загоєння ран або відновлення після операцій. Також вітамін С дуже важливий для відновлення та збереження функцій хрящів, зубів і ясен, кісток, він запобігає утворенню гематом і тромбів.
Вітамін С бере участь у синтезі колагену, який є, як би, міжклітинним «цементом», склеююючим тканини, бере участі у рубцюванні тканин, зв’язок, сухожиль, кровоносних судин. Ну, а вже про запобігання вітаміном С авітамінозу, зміцненні імунітету і опірності організму інфекціям, знають практично всі.
Лікар Linus Pauling, відомий в науковому світі, як головний фахівець по вітаміну C, стверджує, що регулярне вживання вітаміну С на 75% знижує ризик розвитку деяких видів раку. Вітамін С, разом з вітаміном Е і бета-каротином, є потужним антиоксидантом. Антиоксиданти – це речовини, що допомагають організму справитися з побічними продуктами, що виникають в процесі перетворення їжі в енергію і мають властивість накопичуватися в організмі. Крім того, антиоксиданти запобігають перетворення нітратів, які є в тютюновому димі, копченині і деяких овочах, в канцерогени. Вітаміну C (аскорбінова кислота) відома ще і як: L-аскорбінова кислота, протицинготний вітамін, дегидроаскорбінова кислота. Цей вітамін дуже корисний для здоров’я зубів і кісток, зміцнює кровоносні судини, сприяє поліпшенню засвоєння заліза.
Але як то кажуть, добре все те, що в міру. При вживанні великої кількості вітаміну можна “посадити” підшлункову залозу і печінку. Звичайно, якщо вітамін С Ви будете отримувати з фруктів і овочів, то ні про яке передозування не може йти мови.
Натуральними джерелами вітаміну C, є: апельсини і цитрусові, брокколі, болгарський перець, томати, дині, ківі, квашена капуста, актинідія китайська.