Головна > Цікаві факти > Все, що ви не знали про ананас

Все, що ви не знали про ананас

Все, що ви не знали про ананас

На Новий рік все навколо пахне не тільки мандаринами. Новорічний стіл тепер рідко обходиться і без ананаса. До того ж, цей фрукт відмінно нівелює святкове переїдання. А тим, хто слідує здоровому харчуванню, допомагає залишати вагу в нормі і худнути.

Звідки у нас з’явився ананас

Один з найбільш популярних і дорогих фруктів, ананас, володіє цікавою історією. Його батьківщиною є Бразилія. Трав’яниста багаторічна рослина має листя завдовжки до метра і м’ясисту шишку плоду з зрощених зав’язей, на вершині якої знаходиться пучок листя (султан). Фрукти мають золотисто-жовтий колір. Ароматні плоди культурних сортів можуть важити до 15 кілограмів!

Здавна ананас входив до традиційного меню індіанців гуарані. В Європу їх привіз Христофор Колумб, як і картоплю з тютюном. Вперше моряки побачили плоди на острові Гваделупа: індіанці не тільки їх їли, а й використовували для прикраси житла. Ананас, повішений біля входу, був символом гостинності. Великий мореплавець був зачарований плодами, схожими на шишки і на яблука одночасно. Назва «шишкояблуко» («pineapple») використовується і сьогодні англійцями.

Португальські та іспанські торговці розповсюдили рослину по всій планеті: в 17 столітті ананаси стали «своїми» в Китаї, в південній Африці, а в Європі на них настала справжня мода. У європейських країнах плоди виступали показником високого достатку: доставляти їх на наш континент було складно, а то й неможливо, оскільки постійне морське сполучення відсутнє, тому ананаси вирощували в опалювальних оранжереях.

Ананас на плантації

Ананас і зараз залишається дуже непростим у вирощуванні тропічним фруктом: він визріває дуже повільно (18 місяців від посадки до появи перших квіток), вельми примхливий по відношенню до температури: процес дозрівання може зупинитися при температурі повітря нижче 18 ° С, і плоди стають занадто кислими. І збирати «шишкояблуки» не просто: ні колір їх, ні розмір не дозволяють зробити однозначний висновок, пора приступати до збору чи ні. Плантатори покладаються на досвід, інтуїцію і заміри кількості цукру прямо на плантації. Фрукт ще й дуже колючий, його збирають, надівши спеціальний костюм.

Зараз у Україну ананас потрапляє або літаком, або кораблем, будучи в останні роки обов’язковим атрибутом новорічного сімейного столу.

Корисні властивості ананаса

За рахунок чудового складу, головна речовина в якому бромелайн, ананас і є суперкорисним продуктом, який має дивовижні лікувальні властивості.

Бромелайн сприяє роботі кишечника, оскільки активно допомагає розщепленню їжі, чистить стінки печінки і судин, знижує тиск, перешкоджає тромбоутворення, забезпечує правильне засвоєння антибіотиків. Комбінація речовин, що містяться в плоді, робить з нього натуральний засіб для чищення. Фрукт усуває жирові бляшки на стінках судин, сприяє виведенню з організму рідини, бореться з депресією, замінює аспірин. Дуже важливою його властивістю є запобігання розвитку ракових пухлин завдяки боротьбі з вільними радикалами, тобто ананас має антиоксидантну дію. Медики вважають, що тропічний фрукт більш ніж наполовину знижує ризик виникнення пухлин.

Ароматний плід розріджує кров, зміцнює серцево-судинну систему, перешкоджає розвитку інфаркту, інсульту, атеросклерозу, тромбозу, відмінно справляється з простудними захворюваннями. Якщо його приготувати в соусі з імбиру, користі буде вдвічі більше, оскільки імбир теж чудово лікує застуду. Ананас підсилює імунітет, підвищує опірність організму будь-яких інфекцій. Його можна їсти, щоб притупити відчуття голоду: він підвищує кількість серотоніну (гормону радості) в крові. Також фрукт ефективний при артриті, пневмонії, бронхіті, хворобах нервової системи, рекомендується як протицинговий засіб і при анемії. У косметології використовується як відлущуючий продукт. Маючи невелику калорійність, ананас допомагає боротися із зайвою вагою. Плід прекрасно стимулює травлення, тому після рясного прийому їжі слід випити склянку соку або з’їсти скибочку ананаса (свіжого).

Калорійність і склад фрукта

Ананас низькокалорійний: всього 50 кілокалорій на 100 грамів (приблизно як в одному яблуці), що робить його привабливим для ряду дієт.

Жирів і білків в ньому мало, а цукрів і вуглеводів багато. Плід багатий вітамінами А, групи В, аскорбіновою кислотою, вітамінами Е і РР, мінералами – кальцієм, магнієм, натрієм, калієм, фосфором, залізом, міддю, а також марганцем, який зустрічається не настільки часто і є надзвичайно важливим для обміну речовин.

Фрукт є прекрасним джерелом харчових волокон, пектину. У ананасовому соку знаходиться бромелайн, рослинний фермент, який схожий по дії з ферментами ШКТ попаіном і пепсином. Ефекти бромелайну застосовуються в програмах по зниженню ваги.

Чи може корисний ананас бути шкідливим

Ананас однозначно буде шкідливий всім, якщо купити його незрілим і зберігати на холоді. Ця ніжинка любить тільки кімнатну температуру, холоду він боїться. Зберігається не більше двох тижнів, оскільки через пару тижнів у плоді починається бродіння. Фрукти бажано іноді перевертати, щоб вони не почали пріти.

З вживанням ананаса потрібно бути обережним: якщо з’їсти його дуже багато, може бути пошкоджена слизова оболонка рота. Кислоти, що містяться в м’якоті, негативно впливають на зубну емаль, роз’їдаючи її. Відразу після вживання фрукта необхідно обполоснути рот водою.

У надмірних кількостях у ряду людей плід може викликати алергічну реакцію, фрукт відомий як сильний алерген. Може зустрічатися індивідуальна непереносимість навіть малих його порцій.

Ананас не можна вживати при виразковій хворобі шлунка або дванадцятипалої кишки, підвищеній кислотності шлункового соку, низької в’язкості крові. Внаслідок вираженої здатності знижувати артеріальний тиск плід не можна їсти гіпотонікам. Оскільки фрукт підвищує незгортання крові, його вживання в місяці вагітності теж не рекомендується.

Як вибрати хороший ананас

При покупці фрукта слід звернути увагу на запах (фрукт повинен мати злегка солодкуватий аромат, сильний запах є свідченням початку бродіння) і на шкірку (у стиглих смачних ананасів вона щільна). Також потрібно подивитися на верхню частину плоду, яка повинна бути яскраво-зеленого кольору, з трохи підсохлим листям, які легко висмикуються. Зелена шкірка говорить про стиглість «шишкояблука», коричнева і тверда – про незрілість!

Ще для визначення стиглості ананаса, як і будь-якого іншого товстошкірого плода, необхідно по ньому поплескати долонею. При глухому звуці фрукт можна сміливо купувати, при порожньому звуці краще відкласти. М’якоть розрізаного плоду повинна бути золотисто-жовтого яскравого кольору.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *