Усім нам відома фраза: «Ми – те, що ми їмо». А все тому, що всі поживні елементи і вітаміни, необхідні нашому організму, ми отримуємо саме з їжі, так як ми, на відміну від рослин, не здатні самостійно синтезувати органічні речовини. Слідуючи такій логіці, зміцнити пам’ять також можна, використовуючи в їжу певні продукти. Давайте ж розберемося, які саме продукти допоможуть нам зупинити погіршення пам’яті.
Зниження працездатності головного мозку
Вам, напевно, знайома така ситуація, коли здається, ніби всі сили закінчилися і голова не готова більше працювати ні єдиної секунди. Але при цьому має бути ще вирішено безліч складних розумових завдань.
Що ж робити в такому випадку? Коли здається, що місця в голові вже не залишилося, можна змусити свій мозок працювати, навіть якщо мова йде про вікове погіршення пам’яті. Для цього потрібно підібрати для себе дієту, багату корисними для мозку продуктами харчування.
Які продукти дозволяють поліпшити пам’ять?
Волоські горіхи, які за своєю формою нагадують мозкові звивини, містять у своєму складі лецитин, який, у свою чергу, володіє активізовуючими пам’ять здібностями. Крім цього, п’яти очищених горіхів достатньо для того, щоб заповнити добову норму вітаміну С. Деякі дослідження показують, що волоський горіх допомагає запобігти передчасному старінню мозку.
Какао – ще один продукт, що бореться з погіршенням пам’яті. У бобах цієї рослини міститься флаванол – антиоксидант, що сприяє відновленню функції кровообігу мозку. Какао також служить для профілактики від хвороби Альцгеймера – захворювання, яке супроводжується практично повною втратою пам’яті і зниженням інтелекту.
Какао в якості напою рекомендують вживати літнім людям щодня по одній чашці. Це дозволить поліпшити пам’ять і запобігти розвитку атеросклерозу.
Риба в своєму складі має значну кількість йоду, нестача якого може приводити до погіршення роботи мозку. Незамінні омега-3 кислоти, що містяться в жирній рибі, допомагають знизити рівень холестерину в крові, що сприяє поліпшенню кровообігу головного мозку. Для профілактики недуг, пов’язаних з втратою пам’яті, рекомендується включати рибу в свій щотижневий раціон.
Чорниця – рекордсмен за кількістю вмісту в ній антиоксидантів, один з яких – антоціанін, поліпшує пам’ять і допомагає відновити координацію і рівновагу тіла. При тимчасовій втраті пам’яті екстракт чорниці служить відмінним лікарським засобом.
Таку рослину як шавлія складно віднести до продуктів харчування, проте вона, за останніми дослідженнями, здатна руйнувати амінокислоти, які сприяють погіршенню пам’яті. Все, що потрібно для вживання шавлії, просто заварити її і пити як чай.
Регулярне вживання свіжих овочів і фруктів також сприяє поліпшенню пам’яті. Зверніть свою увагу на помідори, броколі, шпинат, яблука, чорну смородину і гарбузове насіння. Не варто також забувати про білки тваринного походження, які так необхідні для нормальної роботи мозку….