Психологи вважають, що навіть погляд на мандарини допомагає впоратися з депресією і поліпшить настрій. Дієтологи стверджують, що мандарини – це самий низькокалорійний фрукт на Землі. Якщо ви хочете сісти на дієту і скинути вагу, то мандарин вам у цьому допоможе. Вітамінно-мінеральний комплекс мандаринів виводить зайву рідину з організму, покращує обмін речовин, змушує згорати жир.
Країни, які подарували нам мандарини – це Китай і Японія. Найніжніші мандарини ростуть в провінції Сацума. Тут ростуть найсолодші мандарини без кісточок, які відрізняються своєю крихкістю. Такі мандаринки навіть з дерева знімають з гілочками, щоб не пом’яти їх. Такі мандарини вважаються делікатесом, хоча швидко псуються і не зберігаються.
Помаранчевим кольором мандарини нагородив бета-каротин, який відомий своєю високою антиоксидантною активністю, яка продовжує молодість і життя. Хоча мандарини можна їсти не всім. Їх не рекомендують дітям до 1,5 років, під час вагітності, алергікам. При алергії на мандарини не варто відпочивати в країнах, де ростуть мандарини, а особливо в момент їх цвітіння. Адже пилок дає сильну алергічну реакцію. Цукрові сорти мандаринів не рекомендуються при діабеті.
Комплекс речовин, які містяться в мандаринах та їх шкірці знищує ракові клітини і віруси. Цей фрукт також багатий пектинами, які регулюють роботу кишечнику. У ньому містяться і полісахариди, які зв’язують іони важких металів і радіоактивних елементів. Всього лише 3 мандарина в день захистять організм від всіх несприятливих факторів. Але і це не весь перелік корисних речовин, які містяться в цьому фрукті. У ньому також міститися кальцій, фосфор, магній, калій, залізо, фруктові кислоти, фолієва та аскорбінова кислота, біофлавоноїди, вітамін С. Корисно не тільки їсти ці соковиті плоди, але і застосовувати внутрішньо. Спробуйте подихати ефірною олією мандарина. Його аромат підніме настрій, відновить сили, знизить апетит, поліпшить травлення і обмін речовин, підвищить імунітет. Посадіть на своєму вікні мандарин і аромат в будинку вам забезпечений. Мандарини також знижують ризик онкологічних захворювань на 9%. Це з’ясували вчені США, які виявили в мандаринової шкірці – сальвестрол Q40. Саме ця речовина знизить ризик.
У магазині завжди запитуйте назву мандаринів, адже вона багато розповість вам про смак фрукта. Селекціонери схрещували мандарини з апельсинами – клементін, з кумкват – каламондін, з лимоном – цітрандарін, з грейпфрутом – танжерина або міннеола. Але не тільки назва розповість вам про мандарин. Оцініть вагу фрукта. Чим він важчий, тим соковитіше його м’якоть. Якщо ж мандарин легкий, то в ньому мало вологи і його м’якоть схожа на папір. Ще одним недоліком буде багато кісточок. Зверніть увагу на форму плоду. Мандарини середнього розміру злегка приплюснуті будуть кислими, але зате без кісточок. Товстошкірі мандарини трохи солодші, але не для ласунів. Найсолодші – клементини, які солодші і цукристіші за інші сорти. Звертайте увагу на зовнішній вигляд мандарина. Ні в якому разі, фрукт не повинен бути м’ятим. Якщо навіть на одному мандарині є хоч крапля цвілі, то по всій квартирі розлетяться мільйони спор, які викликають алергію. Оптимальна температура зберігання мандаринів – + 6 С. В холодильнику мандарини мерзнуть, а без нього втрачають вологу і псуються. Тому краще всього з’їдати ці фрукти відразу ж.
А чи любите мандарини ви?