Петрушка – пряна трава, яка відома і цінується своїми лікувальними властивостями. Батьківщиною петрушки є Середземномор’я, де вона росла в дикому вигляді. На латинській мові петрушка звучить «Петроселінум», що в перекладі означає «Ростуща на камені». Про петрушку знали ще в Стародавній Греції і з нею були пов’язані різні забобони. Але як пряну траву придатну для вживання в їжу її оцінили лише до IX століття в Європі. На Русі петрушка займала досить почесне місце і цінувалася в першу чергу як лікарська трава.
На сьогоднішній день петрушка є незамінним інгредієнтом в кухні різних народів світу. Петрушка надає особливий смак стравам і не втрачає свої якості при тепловій обробці. Але крім всього цього, вона цінна за свої лікувальні властивості.
У петрушці вітаміну С міститься більше, ніж в лимонах. Вона не поступається моркві за вмістом у ній каротину. У ній також містяться вітаміни групи В, ферментні речовини, фолієва кислота, а також калій, фосфор, залізо, натрій і магній.
Петрушка дуже корисна для здоров’я жінки. Подрібнене насіння петрушки застосовують при болісних менструаціях і її порушеннях. Настій з трави допомагає поліпшити лактацію у годуючих матерів. Широке застосування знайшла вона і в косметології. Є відмінним засобом для шкіри навколо очей, освіжає і тонізує шкіру обличчя, допомагає боротися із зморшками. Дуже добре відбілює ластовиння, знімає почервоніння шкіри і лікує вугровий висип.
Сік петрушки надає лікувальні дії при захворюваннях сечостатевої системи, нефриті, допомагає позбутися від каменів у нирках. Її також застосовують при захворюваннях очей і ослабленому зорі.
Навесні дуже корисно вживати петрушку від авітамінозу. Приблизно 100 грам свіжої петрушки вистачить для поповнення добової норми вітаміну С і каротину. Настій з листя допоможе зміцнити імунітет.
Для компресів і примочок при ударах, укусах бджіл і комарів використовують свіжий сік.
Настій з подрібненого насіння петрушки допомагає при метеоризмі і покращує травлення. Як сечогінної і спазмолітичної дії можна застосовувати настій з товченого насіння або подрібненого кореня петрушки.