Про червону пальмову олію вже давно точаться суперечки: шкоду чи користь приносить цей продукт екзотичного походження. А як інакше, досить подивитися на склад продуктів і можна побачити, що цей продукт практично скрізь присутній.
Пальмова олія застосовується для виробництва маргарину і як замінник натурального вершкового масла. Його можна побачити і в складі таких продуктів, як згущене молоко, цукерки, печиво, шоколад, чіпси і т. д. Ми думаємо, що воно надає продуктам особливого смаку, але чи є хоч якась від цього користь? На жаль, дієтологи заявляють, що цей продукт не придатний для споживання і завдає шкоди нашому організму.
Пальмова олія – дешева і крім використання її в харчовій галузі, вона йде на виробництво косметики, кремів … Тільки згадайте смак парафіну на губах від помади, а ця липка маса ще й потрапляє до нас в шлунок! Цей дешевий замінник підсилює смак продукту, змушуючи вживати його знову і знову. І на цьому принципі побудовані заклади швидкого харчування. Будь-яка дитина віддасть перевагу картоплю-фрі з гамбургером ніж домашній їжі.
Пальмова олія: користь
Продукт з пальмового дерева приносить і деяку користь. Це багате джерело токоферолів, каротиноїдів, убихинона, які є сильними антиоксидантами для нашого організму. Червона олія містить велику кількість каротиноїдів (провітамін А), яких у ньому набагато більше, ніж у моркві.
Пальмова олія, як і кокосова, містить рослинні насичені жири, які відрізняються довгим терміном зберігання, не змінюючи своїх властивостей. Завдяки цьому багато виробників використовують їх для своїх продуктів. На жаль, на цьому користь закінчується. Звичайно, низька ціна також є незаперечним плюсом, але коли зачіпається тема здоров’я, то економити не варто.
Пальмова олія: шкода
Тепер, власне, про те, що ж міститься в пальмовому дереві, що приносить шкоду нашому організму. Насичені жирні кислоти при вживанні у великій кількості сприяють підвищенню в крові рівня холестерину. А це вже може спровокувати серйозні і небезпечні захворювання, такі як атеросклероз, тромбоз судин і ряд інших захворювань серцево-судинної системи.
Пальмова червона олія, введена в продукт харчування, робить його тугоплавким. Температура, при якій вона плавиться, набагато вище, ніж температура нашого тіла. В результаті при попаданні в наш шлунок вона залишається липкою масою, яка прагне заліпити все навколо. Щось на зразок з’їденого пластиліну на обід.
Пальмова олія – це сильний канцероген і багато розвинених країн давно вже відмовилися від його ввезення для використання в харчовій галузі. Вони також обмежують надходження в продаж продуктів, причому на їх етикетці обов’язково має бути вказана інформація про зміст цього компонента.
Якщо пальмова олія завдає стільки шкоди нашому організму, а користі від неї, можна сказати, ніякої – навіщо тоді ми щодня труїмо себе? Може, варто задуматися, щоб переглянути свої смакові переваги і вибирати якісні продукти.