Головна > Цікаві факти > Найкорисніші продукти – які вони?

Найкорисніші продукти – які вони?

Найкорисніші продукти - які вони?

Ми влаштовані таким чином, що постійно знаходимося в русі і здійснюємо якусь роботу. Це очевидно в стані неспання, коли ми ходимо, сидимо, будуємо, ламаємо, здійснюємо фізичні вправи, розмовляємо або сміємося. Але у сні наш організм робить не менш активні дії. Ми дихаємо, наше серце б’ється, а кров циркулює. І для всієї цієї роботи нам потрібна енергія. Існують два основних джерела її поповнення: дихання і їжа. Правильне дихання і різні його техніки заслуговують окремої уваги. Ми ж поговоримо про те, що корисно їсти для здоров’я.

1) М’ясні продукти. Всі знають, що в м’ясі є білок. Саме за допомогою заліза здійснюється транспортування кисню по нашому організму, залізо позитивно впливає на дихальну систему, сприяє очищенню від мікробів, дає енергію. Особливо корисним є поєднання м’яса з продуктами, багатими на вітамін С. Їх всі знають: цитрусові, болгарський перець, зелень, брюссельська капуста. Не забувайте, що на збереження поживних речовин впливає спосіб обробки м’яса. Тобто м’ясо сильної прожарки в цьому плані поступається вареному або запеченому варіанту. Якщо ви всерйоз займаєтеся фітнесом, від м’яса відмовлятися ні в якому разі не можна, воно допомагає формуванню м’язів (завдяки білку). Але й переїдати, дорогі любительки білкових дієт, м’яса не варто (щоб не засмічувати кров продуктами його розпаду). Загалом, тут, як і скрізь, важлива хороша міра. Також їжте м’ясо птиці та яйця.

2) Риба. Серед риб по користі лідирує лосось. Це цінне і практично єдине джерело жирів групи Омега-3. Хочете міцні нігті, пишне волосся, чисту шкіру і відсутність гормональних проблем? Їжте на здоров’я! Крім того, лососевих варто їсти також і тому, що вони визнані у всьому світі профілактикою бича нашого часу – онкологічних захворювань. Ні риба, ні м’ясо – морепродукти також обов’язково мають бути на здоровому столі.

3) Молочні продукти. Молоко (можливо, це знають не всі ) корисно тільки ростучому організму. А з віком його краще в чистому вигляді не вживати. А ось кисломолочні продукти показані всім. Тут і кальцій і молочні кислоти і білок. Перелік «корисностей» молочних продуктів можна продовжувати практично нескінченно.

4) Фрукти. Радимо робити упор на яблука, банани і грейпфрут. Перші є гармонійним сплавом цукру з клітковиною фруктових кислот з вітамінами і мінералами. Жовті заморські фрукти – потужне джерело калію. До того ж, банан, як батарейка, заряджає енергією. А ось грейпфрут, крім вітаміну С, присутність в цитрусових фруктів якого цілком закономірно, містить у складі антиоксиданти. Вони нам дуже потрібні, щоб боротися з токсинами, якими сучасне життя прямо-таки рясніє.

5) Сухофрукти, горіхи, насіння, шипшина… Список можна продовжувати і продовжувати. Дана група продуктів корисна буквально для всіх систем і органів людини. Стимулює розумову діяльність, дає сили, нормалізує тиск. Включати горіхи і курагу в раціон радять щодня, регулярно, але невеликими порціями.

6) Овочі. Корисних овочів безліч. Вірніше буде сказати, що некорисних овочів не існує. Особливу увагу радимо приділити томатам. Звичний нам помідор містить лікопін, який також служить профілактикою раку. Тому відмовлятися від томатних радощів на користь заморських овочів не варто. Аналогічно можна оцінити і значення гарбуза. Між іншим, він позитивно впливає на лібідо ( як чоловіче, так і жіноче). Гарбуз виводить холестерин, містить безліч вітамінів.

7) Бобові. Сьогодні на прилавках магазинів не тільки традиційні квасоля і горох, але і різноманітність менш відомих бобових. Всіх їх можна і потрібно їсти, якщо хочете принести користь організму. Тільки їсти бобові потрібно потроху і прислухаючись до реакції кишечника.

8) Крупи. Каші – джерело мікроелементів і багате джерело клітковини. Вони дають величезний заряд енергії. Якщо їсти каші дозовано, ефективне схуднення забезпечено, причому без шкоди здоров’ю, а навіть з користю.

9) Зелень: вітаміни та мінерали, необхідні кожному з нас.

10) Мед: користь для імунітету та обміну речовин.

Всі фрукти, овочі, крупи, види зелені, м’ясо і риба корисні і володіють різними властивостями. Про кожного з цих продуктів можна багато писати. Важливо вживати продукти з кожної групи, щоб своєчасно живити свій організм усім необхідним.

Корисні продукти – вчасно

Золотим правилом є надходження правильної їжі в організм у необхідній кількості і в правильний час. При цьому не потрібно забувати, про дотримання рівноваги між енергією, яка надходить в організм з їжею і енергією, яку ми витрачаємо для життєдіяльності.

У гонитві за тонкою талією представниці прекрасної статі вибирають так звані монодієти. Вони припускають вживання тільки одного продукту, нехай навіть і корисного. Деякі дами виключають зі свого раціону ті чи інші речовини. Але яким би прекрасним і корисним не був цей один продукт, він не здатний забезпечити організм усім необхідним.

Крім того, важливо правильно розподілити список корисних продуктів на прийоми протягом дня. Білкові продукти, такі як риба, м’ясо або боби, краще їсти в першій половині дня, приготувавши з них сніданок або обід. Корисним буде і сніданок, що складається з каші і фруктів. Яйце теж краще з’їсти вранці.

А от вечірній раціон варто скласти з кисломолочних продуктів, овочів і фруктів, оскільки вони навантажують організм і не вимагають великих енергетичних витрат на переробку. Зновуж кефіри і сирки повинні бути низькокалорійними. З числа фруктів намагайтеся уникати, а краще навіть не дивіться ввечері в бік винограду і бананів. Вони корисні, безумовно, але і на фігурі позначаться.

Не пийте на ніч каву або чай. Це ранкові підбадьорливі напої. Набагато корисніше буде теплий компот, узвар або кисіль.

Вік і корисні продукти

Здавалося б, корисні властивості продуктів корисні для нас в будь-якому віці. Але ні! З віком організму необхідно більше або менше деяких корисних речовин, а деякі продукти краще і зовсім виключити, так як їх переробка стає непосильною ношею.

У молодому віці можна і потрібно їсти всі корисні продукти, обмежуючи тільки кількість спожитої їжі. А ось корисні продукти для жінок старше 50 років вже повинні містити багато кальцію, щоб збереглася краса волосся, нігтів і міцність кісток. Тут знову варто згадати про кисломолочні продукти. Правда, деякі з них, наприклад, молоко, варто вживати набагато менше, а краще і зовсім виключити.

Солоне і солодке теж стають страшнішими ворогами. Примітно те, що кожен продукт має в своєму складі правильну кількість цукру і солі. Але через те, що ми вживаємо ці добавки додатково, ми не можемо відчути справжнього смаку. Ви не їсте фрукти, тому що вони недостатньо солодкі для вас? Спробуйте не їсти цукор хоча б тиждень і навіть саме кисле яблуко здасться вам солодше меду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *