Сучасне суспільство оголосило неабияку війну м’ясу. Мовляв, всі біди від нього: інфаркти, атеросклероз, подагра і т.д. Але чомусь наші далекі предки, не задовольняючись соковитими плодами, цілющими травами, солодкими ягодами, ганялися за мамонтами.
Ще понад півстоліття тому дієтологи ввели термін «збалансоване харчування». І зазначили, що відмова від того чи іншого виду продуктів неминуче призводить до порушення злагодженої роботи нашого організму. У ході еволюції він навчився виробляти одні речовини і поступово перестав виробляти інші. І сьогодні ферментна система людини з легкістю справляється з переварюванням, як м’яса, так і рослинної їжі – розщеплюючи їх до необхідного стану.
Основна цінність м’яса в його білках. Адже і сама людина складається на 54% з цього пластичного матеріалу. Всі ферменти теж мають білкову природу, і їх нестача призводить до порушення перетравлення та обміну всіх речовин: і жирів, і вуглеводів, і т.д., що надходять з їжею.
Дефіцит харчового білка заважає повноцінному синтезу гормонів, звідси – порушення роботи серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату, статевої системи, сечовивідної.
Коли не вистачає білків – падає здатність організму протистояти стресам, нервово-психічних перевантаженням.
На початку 90-х років, коли різко погіршилося харчування людей, у нас в країні лікарі-хірурги зіткнулися з проблемою поганого загоєння післяопераційних ран, низьким згортанням крові, бактеріальними ускладненнями. Імунітет хворих, які довгий час не могли дозволити собі купувати м’ясо, явно постраждав – вироблення антитіл було недостатнім. Крім того, у цих людей почав змінюватися епітелій кишечника: навіть тоді, коли вони вже почали отримувати повноцінне харчування, білки погано всмоктувалися.
Тобто навіть тимчасова відмова від м’яса призвела до незворотних наслідків. Положення цих хворих ускладнювалося буквально по ланцюгової реакції: почався розпад власних білків організму, за яким послідувало порушення клітинного обміну, зменшилася м’язова маса, маса печінки, нирок. Структурні та функціональні зміни відбувалися буквально у всьому організмі. Порушився синтез білка в кістковому мозку, погано засвоювалися мікроелементи – залізо, мідь, цинк – і вітаміни. Починалася анемія. Але і це ще не все: з’явилися трофічні порушення шкірних покривів, волосся, нігтів.
Білки, звичайно, можна отримувати не тільки з м’ясом, а й з бобовими культурами, хлібом, деякими крупами. Але білок білку різниця.
Білок – це складна, величезна молекула, ланками якої служать амінокислоти. Серед них є такі, що можуть надходити тільки з їжею, що містить саме тваринні білки: з м’ясом, молочними продуктами, яйцями.
Дієтологи вважають: щоб отримувати достатню кількість корисних речовин, слід поєднувати продукти тваринного і рослинного походження в рівних пропорціях. Більше того, вчені помітили, що при правильному поєднанні тваринних і рослинних білків останні краще засвоюються.
Незмінний супутник м’яса – жири. Адже саме через них підвищується холестерин в крові. Але небезпечні жири не самі по собі, а їх невгамовне споживання.
Шматок відвареного пісного м’яса куди менш шкідливий, ніж булочки та інші кондитерські вироби, що містять велику кількість прихованого жиру.
М’ясо – потужне джерело заліза. І саме з м’яса воно найкраще засвоюється організмом. Інший дуже важливий елемент – цинк. Його солі входять до складу кісток і шкіри, він необхідний для нормального росту, збереження смаку, нюху, нормального кровотворення, загоєння ран. І цей мікроелемент теж міститься в м’ясі.
Що стосується вегетаріанців, то людський організм може пристосуватися до будь-якого способу харчування. Але скільки існує вегетаріанство, ніхто ще не довів, що його шанувальники живуть довше, менше хворіють і відчувають себе краще. І росла фігура, потужні біцепси, міцні підтягнуті груди, красиве блискуче волосся – все це неможливо без м’яса.