Ще кілька років тому всі видання в один голос трубили про шкоду м’яса. Всі біди, мовляв, від нього. І подагра, і атеросклероз, і інфаркт.
Газети і журнали, які писали про правильне харчування, лякали жінок передчасною старістю та хворобами. Але минуло кілька років, і вчені звернули увагу дієтологів на те, що в деяких випадках м’ясо просто необхідне.
Почнемо з того, що наші предки вперто бігали за мамонтами, щоб добути м’ясо. Поруч росли фрукти, можна було насититися. Але вони завзято, ризикуючи життям, добували м’ясо. Знали, що без м’яса багато не побігаєш, і в холод не виживеш.
Багато років тому з’явився термін «збалансоване харчування». Дієтологи відзначили, що відмова від того чи іншого продукту призводить до збою в роботі ферментної системи людини. Згідно теорії збалансованого харчування, людина щодня потребує в певній кількості енергії і необхідних для організму речовин: білків, вуглеводів, вітамінів, мінеральних солях і жирних кислот. Тому їжа повинна нам поставляти не тільки «паливо» для поповнення енергетичних витрат, але і корисні речовини, які забезпечують розумову роботу, бадьорість, ріст і т.д.
З м’ясом в організм людини надходять білки і амінокислоти. При цьому з 20 амінокислот, що проходять в організм з м’ясом, вісім є незамінними, тобто вони ні в яких кількостях не синтезуються в організмі, а виходять виключно з їжею. Тому обов’язково третину денного раціону повинні складати продукти з білками, що містять незамінні амінокислоти, тобто потрібно їсти м’ясо, рибу, яйця, молоко.
Що стосується жіночого здоров’я, то тут взагалі вражають останні заяви фахівців.
У критичні дні жінка відчуває особливий стрес, і їй необхідно приділяти підвищену увагу своєму організму. Особливо важливо надходження заліза в такі дні.
Раніше радили їсти яблука, як джерело заліза. Але виявилося, що залізо з рослинної клітковини гірше засвоюється організмом, ніж з м’яса. Ось і висновок – їжте м’ясо в критичні дні. Звичайно, зовсім необов’язково їсти жирну свинину. Можна курку, телятину і яловичину.
В першу чергу, залізо необхідно для кровоутворення, крім того, його відсутність в організмі – сильний стрес для головного мозку. Недостатня кількість заліза в жіночому організмі під час вагітності може призвести до недоумства дитини. Тому вагітним жінкам вживати в їжу м’ясо просто необхідно.
Вчені з’ясували, що м’ясо сприяє підняттю настрою. Відомо, що наявність гарного настрою залежить від присутності в головному мозку серотоніну і ще деяких речовин.
Всі вони синтезуються з певної амінокислоти. Але це відбувається тільки в тому випадку, якщо з кишечника в кров одночасно надходять білки і вуглеводи.
Не варто забувати і про очисні властивості м’яса. Позитивний вплив на травлення надають баластні речовини. Це більшою мірою сполучна тканина тварин, той же колаген. В процесі перетравлення їжі він виконує аналогічну дію рослинної клітковини, крім того, виводить з організму токсини.
Хочете покращити настрій – їжте м’ясо з картоплею. У розумних кількостях. І якщо м’ясо буде нежирним, а картопля відварна і без підливи, це не позначиться радикальним чином на вашій фігурі.
М’ясо є відмінним джерелом енергії, в чому жінки можуть переконатися вночі, нагодувавши свого чоловіка ввечері соковитим біфштексом. І хоч дами часто говорять, що після доброї вечері у чоловіків є сили тільки на перетравлення відбивних – потрібно лише трохи почекати. Нетривалий відпочинок – і чоловіча сила в розпорядженні коханої.
Щоб м’ясо було соковитим і не втрачало властивостей при приготуванні, його не можна розморожувати в воді, при варінні краще класти в киплячу воду, при печінні в духовці поливати тільки бульйоном або гарячою водою. Під час прийому їжі краще поєднувати м’ясо з овочами, зеленню і фруктами. Тоді його корисні речовини будуть засвоюватися куди краще.
Замість того, щоб посилити свою дієту, спробуйте більше рухатися, запишіться в басейн, пройдіть зупинку пішки.
Користь м’яса очевидна, їжте його з задоволенням. Ще ніхто не довів, що вегетаріанці живуть довше. А ви будете жити із задоволенням, а це подовжує життя.