Вважається, що народилося помаранчеве цілющу чудо в Китаї, але існує й індійська версія його народження: в Індії про мандарини знали на пару тисячоліть раніше. Однак історія назви плоду пов’язана прямо з багатою китайською знаттю, китайськими мандаринами. У далекі часи лише багатії-мандарини могли куштувати ці плоди. У древніх китайських рукописах описується більше двадцяти кращих сортів мандаринів і апельсинів. Зараз для китайців мандарин є символом успіху і багатства. Там на Новий рік мандарини неодмінно дарують друзям і родичам.
У Європі помаранчеві красені з’явилися близько трьохсот років тому. Вважається, що перше мандаринове дерево завезли до Італії в 1840 році. Спочатку фрукти вирощували лише в європейських оранжереях, потім на півдні Італії та Франції, пізніше в інших європейських країнах, що відрізняються м’яким кліматом, з’явилися у відкритому грунті дерева мандарина, вічнозелені рослини з широкою кроною.
Зараз головними виробниками улюбленого українцями фрукта є Китай, Бразилія, Алжир, Греція, Корея, Італія, Марокко. Вирощують плоди також на Кіпрі, в Японії, Туреччині, Грузії, Абхазії, Азербайджані, в середньоазіатських республіках.
Рослини сімейства цитрусових зазвичай люблять тепло, а мандарин серед них виняток, а не правило: він цілком стійкий до холодів, не боїться посухи.
Всі сорти мандаринів об’єднані солодким смаком і шкіркою, яка легко очищається. До України привозять найчастіше турецькі фрукти, що мають яскраво-жовте забарвлення і дуже приємний кислуватий запах. Коли сезон тільки починається, турецькі мандарини трохи кислуваті, але до зими стають солодкими. Турецькі і абхазькі плоди практично неможливо розрізнити візуально, але абхазькі відрізняються більш ніжним і солодким смаком, оскільки збирають їх більш зрілими. Сорт «Клементина» з Марокко яскраво-оранжевого кольору, дуже солодкий. Марокканські мандарини пахнуть трохи приторно, на відміну від усього сімейства цитрусових.
Гарні червоно-оранжеві китайські мандарини (танжерини): солодкі, приємні, кісточок майже немає. Але їх рідко можна у нас зустріти. Іспанські плоди відрізняються соковитістю, великими розмірами і солодкістю. Та ще ціною: вона досить висока.
Взагалі мандарини діляться на три основні групи: благородні (з помаранчевими великими плодами, горбистою шкіркою, теплолюбні); італійські (з червоно-помаранчевими плодами, товстою шкіркою, теплолюбні); Сатсума або уншиу (з маленькими оранжево-жовтими плодами, безкісточкові, холодостійкі, батьківщина їх Японія, вони добре прижилися на чорноморському узбережжі).
У нас вважаються мандаринами всі помаранчеві тонкошкірі і злегка приплюснуті цитрусові. Однак до справжніх мандарин відносяться лише середнього розміру плоди з кольором шкірки від жовтого до світло-оранжевого, ті, наприклад, які привозять із Кавказу. А ось «заморські гості» – просто їхні родичі. Часто можна зустріти і всілякі гібриди: найвідоміші з них – натсумікан і танжело (дві різні «дитини» грейпфрута і мандарина). Існують ще тангора (це «суміш» апельсина і мандарина), цітрандарін (гібрид дикого лимона і мандарина), каламондін («дитя» кумквата і мандарина), клементин (гібрид апельсина-Королько і мандарина). Часто можна побачити фрукт – міннеольскій танжерин, отриманий від схрещування грейпфрута і танжерина.
Мандаринове дерево
Це ще не все сімейство мандаринів, але навряд чи в магазині вас найбільше цікавитимуть назви та ботанічні особливості плодів. Куди важливіше вибрати найсмачніші мандарини. Зробити це просто, оскільки смак можна визначити візуально. До самих кислих відносяться трохи приплюснуті плоди, до трохи більш солодких належать середніх розмірів уншиу, а до найсмачніших і соковитих – мандарини-клементини, яскраво-оранжеві. І зберігаються вони найдовше, приблизно місяць. Головне, щоб вони не засохли.
Склад мандарина і його калорійність
Величезна користь фрукта визначається вмістом в ньому колосальної кількості аскорбінової кислоти. Ще в ньому знаходяться мінерали: магній, кальцій, залізо, фосфор, калій, бром; вітаміни К, Р, А, Е, Д, групи В, а також ефірні олії, глікозиди (основний з них танжерітін), лютеїн, клітковина, каротин , цукри, органічні кислоти, фітонциди. Завдяки лимонній кислоті в плодах не накопичуються шкідливі нітрати. Калорійність мандарина становить у середньому 38 ккал.
Цілющі якості
Мандарини підсилюють імунну систему, а також зір, покращують обмін речовин, травлення, підвищують апетит, нормалізують роботу нервової системи, сповільнюють процеси старіння завдяки потужній антиоксидантній дії вітаміну С. Використовуються для лікування астми, бронхітів, різноманітних набряків, мають антимікробну дію, знищують в повітрі безліч бактерій. Фрукт здатний захистити від рахіту, зміцнює стінки кровоносних судин. Корисні мандарини і для курців. Вони знижують вплив токсичних речовин.
Шкірка мандарина відрізняється протипухлинним ефектом, запобігає утворенню тромбів. Свіжа шкірка підсилює вироблення шлункового соку, лікує блювоту, діарею, бронхіт; висушена – заспокоює нервову систему, подовжує дію болезаспокійливих засобів.
Вживання соку допомагає в лікуванні застуд, зменшує втому. Мандариновий сік показаний при атеросклерозі, гіпертонії, в якості профілактики раку, гіповітамінозі і авітамінозі. Сік корисний маленьким дітям. Зовнішнє його застосування рекомендується при молочниці, що розвивається на слизовій оболонці рота.
Ефірні олії плода діють подібно до антибіотиків. Олії також заспокоюють, лікують, стимулюють розумову діяльність, підвищують концентрацію уваги, заряджають енергією, освіжають. Вони застосовуються при грипі, покращують кровообіг, стимулюють імунну систему, чистять від токсинів організм, допомагають при кольках, метеоризмі, болях в черевній порожнині. Широко застосовується ефірна олія в косметології. При вагітності олією мандарина рекомендують змащувати шкіру, щоб не дати утворитися «розтяжкам».
Для кого мандарини шкідливі
Прекрасний фрукт шкідливий при виразковій хворобі шлунка або дванадцятипалої кишки, запальних хворобах кишечника, гастритах з підвищеною кислотністю, гепатитах, нефриті, ентеритах, колітах, холециститах, оскільки мандарини можуть спровокувати подразнення слизової кишечника і шлунку, ниркові болі.
Ефірна мандаринова олія протипоказана епілептикам, гіпертонікам, вагітним жінкам, годуючим матерям, дітям.
Всім слід пам’ятати, що мандарин, як і інші цитрусові, є найсильнішим алергеном, його необхідно їсти в помірних кількостях і зловживати ним не варто.