Давай поговоримо про дивовижний подарунок природи з ніжною соковитою м’якоттю, який ввібрав в себе багато теплих сонячних променів, які пофарбували його в насичений помаранчевий колір. Ні, це не апельсин. І не абрикос… Я підкажу небагато: назву ми запозичили з давньої і пристрасної мови фарсі, в ніжній м’якоті завжди є кілька великих насіння. Ти ще не здогадалася? Греки заслужено називали цю ягоду «diospyros», що означає «їжа богів». Ти закусуєш рожеву губку у роздумах?
Не буду томити, йдеться про хурму. Давай покладемо цю соковиту важку ягоду на долоню, піднесемо її до світла і постараємося розгледіти, яку силу вклала в неї щедра природа, що приховує тонка помаранчева шкірка.
Хурму в основному вирощують в різних країнах теплої Південної Азії і застосовується вона для різних цілей. Наприклад, ебенова хурма занесена до Червоної книги, з її чорної твердої деревини раніше робили найкращі меблі, але тепер вона використовується лише в дрібних деталях музичних інструментів або для художніх виробів. А в далеких філіппінських землях росте оксамитова хурма маболо, яка має солодкий бананово-яблучний аромат. На її поверхні є дрібні волоски, звідси і назва – Оксамитова. Є також дивовижна Шоколадна хурма, її желеподібна м’якоть має темний колір і слабкий аромат. Свіжа хурма нагадує за смаком шоколадний пудинг.
Є багато різновидів цього плоду, але найчастіше на прилавках ти бачиш Кавказьку або Східну хурму. Вона має характерний терпкий смак, який зникає після повного дозрівання або на морозі. Це через велику кількість таніну, який в медицині використовують як протизапальний засіб.
Ця дивовижна ягода містить багато бета-каротину – ефективного антиоксиданту і імуностимулятора. Так що, коли їмо хурму, ти допомагаєш своєму організму боротися з інфекціями, дбаєш про молодість і еластичність своєї шкіри. Бета-каротин також корисний для очей і хорошої роботи серцево-судинної системи.
Солодка м’якоть зрілої хурми містить до 20% глюкози. Адже це основне джерело енергії, кожна клітинка твого тіла вміє розпізнавати, засвоювати і правильно використовувати глюкозу. А той, хто має достатньо енергії, може завоювати світ.
Багата хурма і аскорбіновою кислотою, про її користь сьогодні знають всі. Це потужний антиоксидант, який знижує рівень холестерину в крові. Хурма містить натуральний вітамін С, який легко засвоюється і допоможе тобі впоратися зі стресом, застудою, зберегти здоров’я і молодість. Також в хурмі є вітамін Р, головне завдання якого – зміцнювати стінки судин і підтримувати їх еластичність, йод, якого так потребують залози внутрішньої секреції, залізо і калій.
Усередині наших клітин міститься магній – друга за значимістю для організму мінеральна речовина. Якщо раптом ти відчуваєш себе втомленою, морально виснаженою, часто нервуєш, у тебе поганий настрій, то, можливо, тобі не вистачає саме його. Спробуй з апетитом з’їсти стиглу солодку хурму, адже ця сонячна ягода містить і магній. Цей важливий мінерал також стабілізує серцевий ритм і тиск, знижує шанс появи каменів у нирках.
Тепер ти знаєш деякі корисні властивості хурми – цього смачного коктейлю вітамінів і цілющих речовин, який подарувала нам сама природа. Їж цю сонячну ягоду, і нехай твоя душа буде радісною і спокійною, а тіло – молодим і здоровим.
Було приємно дізнатися інформацію про свій улюблений фрукт)))Спасибі!!!