Спочатку, заморожені або приготовані і після цього заморожені продукти замислювалися тільки для того, щоб полегшити процес готування. Вони завжди були зручні в тому плані, що для того, щоб приготувати ці страви, їх було потрібно тільки розігріти. Заморожені ж фрукти та овочі вважаються навіть більш здоровими, з великою кількістю вітамінів і антиоксидантів (які відіграють важливу роль у боротьбі з раком), ніж ті ж самі “свіжі» продукти з магазинів. Деякі заморожені продукти вимагають особливих умов при заготівлі і зберіганні.
На питання про те, чи варто їсти заморожені продукти, не можна відповісти однозначно, це вибір кожного. У двох випадках з трьох заморожені овочі і фрукти набагато корисніші свіжих в плані змісту вітаміну С поліфенолів, антоціанів, лютеїну і бета-каротину. Але з іншого боку, деякі продукти з утримання на 100 г містять в три рази більше жиру і в дев’ять разів більше солі, ніж їх “суперники”.
Тому для того, щоб вирішити для себе, чи варто вживати в їжу заморожені продукти, нам з Вами необхідно пройтися по всіх переваг і недоліків такої їжі, щоб подивитися на картину в цілому.
Переваги:
1. Збереження продукту в первісному вигляді на довгий час
Заморожування їжі уповільнює процес розкладання їжі шляхом перетворення залишкової вологи в лід і інгібування росту більшості видів бактерій. У харчовій промисловості цей процес називається “індивідуальна швидка заморозка” (флеш-заморозка). Це одних з найкращих процесів, який зберігає смак, якість і «текстуру» продукту.
2. У них більше вітамін, ніж у свіжих продуктах на прилавках супермаркетів
Заморожені фрукти та овочі можуть бути в рази кориснішими, ніж ті, які в магазинах видають за свіжі. Це відбувається тому, що їх заморожують відразу після складання, і вони, таким чином, зберігають всі свої вітаміни (вітамін С) і протиракові антиоксиданти.
Дві команди дослідників, одна з яких була організацією Дослідження харчування міста Лезерхед, а друга з Честерського Університету, провели 40 тестів для вимірювання рівня поживних речовин в продуктах, які зберігалися в холодильнику протягом 3-х днів у порівнянні з їх замороженими “братами”. І виявили, що в замороженій брокколі міститься більше вітаміну С і лютеїну, а бета-каротину там було і зовсім більше аж в 4 рази. Заморожена морква мала у своєму складі в 3 рази більше лютеїну і 2 рази більше бета-каротину, а свіжа “перемогла» в рівні вітаміну С і поліфенолів.
Заморожені паростки і зовсім перемогли за всіма параметрами, а ось свіжий шпинат, навпаки, в деяких тестах за результатами виявився кращим, ніж заморожений. Дослідження Честерського Університету показало, що в замороженій чорниці і зеленій квасолі набагато більше вітаміну С і поліфенолів. Крім усього іншого чорниця в замороженому вигляді “перемогла» ще й за рівнем антоціанів.
3. Ви економите час на приготуванні їжі
Заздалегідь приготовані заморожені страви дозволяють витрачати якомога менше часу на приготування, до того ж у них вже містяться всі необхідні для споживання компоненти. У цьому полягає їх головна перевага, адже Вам уже не потрібно нічого особливого вигадувати – залишається тільки підігріти. Це знову ж виключає можливість зіпсувати страву, як це могло б статися, якби Ви готували її самі (наприклад, недоготувати її або, навпаки, перетримати на плиті). Зазвичай на коробці вказано, скільки часу і при якій потужності страва повинна пробути в мікрохвильовці, а також нагадують про те, що така їжа повинна бути буквально «з пилу з жару”.
4. Ваша дієта буде ефективною
Якщо Ви намагаєтеся дотримуватися певних правил у харчуванні або ту ж саму дієту, заморожені страви спеціальних маленьких розмірів допоможуть Вам легше впоратися з собою, ніж, якби Ви самі готували всю свою їжу або замовляли її в ресторані. У 2006 році в журналі “Цукровий діабет, ожиріння та метаболізм» було опубліковано одне дуже цікаве дослідження, в якому розповідалося, що люди, чиї порції контролювали треті особи, скинули зайву вагу набагато швидше, ніж ті, хто повинен був сам накладати собі порції.
Недоліки:
1. Шкідливі речовини активуються після розморожування продукту
Однією з головних проблем в заморожуванні їжі як в одному з методів консервування харчових продуктів, можуть стати деякі “шкідники” які були також і самі заморожені, але після відтавання знову стануть цілком активні.
2. Продукти змінюють свій смак
Процес заморозки, як правило, погіршує смак їжі, тому, щоб хоч якось компенсувати цю “втрату», в неї додається зайва кількість жиру і солі. Багато заморожених продуктів містять від 700 до 1800 мг натрію. У той час, як добова норма людини в її споживанні становить 2300 мг, погодьтеся, важкувато буде вкластися в ці рамки! Особливому ризику піддаються люди з високим кров’яним тиском.
3. Наявність транс-жирів
З метою стабілізації деяких страв (як, наприклад, паратас, жаркого, м’яса і навіть десертів) протягом тривалого часу, багато компаній додають в них деяку кількість гідрогенізованих рослинних олій. Ці олії містять величезну кількість транс-жирів, тому вони дуже небезпечні для здоров’я серцево-судинної системи.
Як уникнути поганих наслідків:
При вживанні заморожених продуктів, намагайтеся поєднувати їх з великою кількістю салатів або після постарайтеся з’їсти побільше фруктів.
Уникайте страв з сирним соусом, найчастіше в них занадто багато калорій і насичених жирів.
Уникайте заморожених фруктів у сиропі.
Ретельно читайте все, що зазначено на упаковці продуктів. Слідкуйте за тим, щоб за один раз прийняття їжі Ви спожили не більше 600 мг натрію, щоб дотримуватися добової норми споживання.
Найважливішим моментом у всьому моєму міркуванні я б хотіла зробити факт про те, що заморожені продукти самі по собі не є абсолютно корисними і здоровими. Постарайтеся все ж скоротити їх вживання і використовуйте такий спосіб приготування тільки в крайніх випадках, коли у Вас немає іншого вибору. Завжди звертайте увагу на склад, намагайтеся контролювати себе в тому, що Ви їсте. Якщо ж останній Ваш прийом їжі був саме із заморожених продуктів, наступний обов’язково повинен бути тільки зі свіжих.
Дуже сподіваюся, що Ви врахували всі наші поради. Якщо хочете щось додати до вищесказаного – пишіть нам у коментарях!