Недавно вчені виявили бактерії, що запобігають розвитку карієсу. Фермент, що виробляється ними, перешкоджає утворенню зубного нальоту. Це відкриття може стати поштовхом до винаходу зубної пасти, яка активізує власні захисні можливості організму.
В роті у людини живе величезна кількість бактерій. Тепле і вологе середовище сприятлива для більш ніж 700 їх різновидів, у тому числі і Streptococcus mutans, які є основною складовою зубного нальоту. Покриваючи зуби тонкими шарами, званими біоплівки, стрептококи харчуються цукрами і в результаті виробляють кислоти, які в’їдаються в емаль і викликають її руйнування. Існує також і інший вид бактерій, які більш прихильні до зубів. У 2009 році вчені виявили Streptococcus salivarius. Цей різновид мешкає в м’яких тканинах ротової порожнини і на язиці, і перешкоджає утворенню біоплівок Streptococcus mutans.
Хайденобу Сенпуку, біолог з Національного університету інфекційних захворювань в Токіо і його колеги хотіли з’ясувати за рахунок чого S. salivarius запобігає утворенню нальоту в ротовій порожнині. Методом хроматографії, яка заснована на розподілі речовин, вони виділили специфічні білки з молекули бактерії. Вчені з’єднували кожен вид білка за черговістю з бактерією S. mutan і спостерігали, яка культура викличе найменше утворення біоплівки на лабораторних зразках. Білок типу FruA, фермент якого розкладає складні цукри, виявився найпотужнішим блокатором утворення нальоту.
Вчені також виявили, що білок типу FruA, який виробляють і звичайні гриби Aspergillus niger поза ротової порожнини, не менш успішно бореться з утворенням зубного нальоту. Білок Aspergillus niger працює, не дивлячись на той факт, що послідовність утворення кислотного амінопласти трохи відрізняється від тієї, яка властива S. salivarius FruA. Це може прискорити процес винаходу зубної пасти, що містить компонент FruA, говорить Сенпуку.
Тим не менш, відкриття, про які повідомлено в доповіді Applied and Environmental Microbiology, не можуть дозволити вам з’їсти всі бажані солодощі. Коли вчені почали збільшувати концентрацію сахарози, в суміші, що містить S. salivarius FruA і S. Mutans, корисна бактерія втрачала свою здатність запобігати утворенню нальоту. Автори повідомляють, що це спостереження може допомогти пояснити дослідження 1996 року: чому елемент FruA викликає руйнування зубів у щурів.
Мері Еллен Деві, мікробіолог з Форсайтского інституту в Кембриджі, штат Массачусетс, згодна з тим, що дане відкриття допоможе винайти нову зубну пасту. Але вона впевнена, що це завдання буде не з легких. Винахід «складу, який« гарантує », що ферменти в зубній пасті, які лежить на полиці вашого улюбленого магазину, залишаться активними – це складне завдання», говорить Мері Еллен Деві.