Авокадо або як він відомий ще – алігаторова груша, є плодом вічнозеленого дерева, батьківщиною якого вважають країни Південної і Центральної Америки. Плоди дуже поживні, добре втамовують голод. Багато хто любить його за ніжний горіховий смак і тонкий аромат, але він ще має лікувальні та поживні властивості.
М’якоть екзотичного плоду насичена калієм, натрієм, кальцієм, фосфором. У достатній кількості містяться марганець, магній, залізо. Авокадо багатий вітамінами групи В, А, С, РР, D. Біологічно активні речовини надають на організм омолоджуючу дію. Саме тому плід ефективно застосовується в косметології для боротьби з ознаками старіння шкіри. Багатий склад живить шкіру, робить її еластичною, пружною, гладкою, покращує колір обличчя.
Користь авокадо
Цінний склад авокадо приносить величезну користь для організму. В одному двохсотграмовому плоді міститься 40% добової норми фолієвої кислоти, яка знижує ймовірність інфарктів та інших захворювань серцево-судинної системи. Авокадо знижує рівень холестерину завдяки вмісту у великій кількості мононенасичених жирів, причому рівень “хорошого” холестерину, що захищає клітини, підвищується.
Мідь, залізо, вітамін В2 (рибофлавін) сприяють регенерації кров’яних червоних клітин, що запобігає ризику анемії. У поєднанні один з одним ці два мікроелемента засвоюються набагато краще, відповідно більш ефективні.
Олеїнова кислота, що міститься в авокадо, зупиняє ріст ракових клітин. Фіторечовини в плоді сприяють збільшенню вільних радикалів в ракових клітинах, знищуючи їх без негативного впливу на нормальні клітини.
Калорійність авокадо
Що стосується калорійності, то у різних сортів авокадо вона різна і становить від 120 ккал до 250 ккал на 100 г продукту. Вміст жирів – 20-30 г, білків – 1-2 г, вуглеводів – 6-10 г, причому цукру зовсім небагато – близько 3,5%.
Незважаючи на високу калорійність плодів, в зайвий жир на боках вони не перетворяться. Близько 82% калорій – це легкозасвоювані ненасичені жири, які корисні для організму.
Шкода авокадо і протипоказання до вживання
Ніякої шкоди організму вживання авокадо не може заподіяти. Правда в кісточках і листі плода містяться токсичні речовини. Ці шкідливі речовини можуть порушити нормальну роботу травної системи і спровокувати алергію. При вживанні м’якоті плоду організм отримує виключно корисні поживні речовини.
Є й протипоказання для деяких людей з індивідуальною непереносимістю плода. Але даний випадок зустрічається вкрай рідко.
Те, що авокадо корисне для організму, очевидно. І, незважаючи на досить високу калорійність, цей продукт не варто виключати з харчування.