Людський раціон настільки великий, що звузити його до тих продуктів, які можуть шкодити організму досить складно. Однак, експерти змогли зробити і це. А чи знали Ви, що щороку реєструється більш ніж 76 мільйонів випадків харчового отруєння? Уявіть тільки, про яку кількість ще не повідомляється. Також відомо, що з усіх цих випадків близько 5000 кожен рік закінчується фатально. «Попереджений – значить, озброєний». Якщо Ви будете знати, які продукти можуть викликати таку реакцію, Ви зможете не просто уникнути розладу, проносу і нудоти, але й, можливо, врятувати собі життя.
1. Паростки люцерни
Не дивлячись на те, що зараз цей продукт буквально на піку своєї популярності і позиціонується як здорова їжа, багато хто з нас не в курсі, що також він може викликати харчове отруєння. Ця їжа є небезпечною через високу вологість, яка в свою чергу провокує виникнення мікробів і сальмонели.
2. Ягоди
Я згодна, що багато ягід просто до неймовірного смачні, і, як відомо, є дуже потужними антиоксидантами, однак, їх нерівна поверхня може послужити якимсь притулком для бруду, залишків пестицидів і шкідливих бактерій. Тому, якщо зберетеся покуштувати малини, ожини або полуниці, обов’язково дуже добре промийте кожну ягідку.
3. Яйця
Ще в 1980-х роках один британський депутат влаштувала справжнісінький скандал, коли оголосила, що яйця повні сальмонели. Незважаючи на всесвітнє диво, вона підкреслила, що яйця дійсно можуть викликати дуже серйозне харчове отруєння. Приготовлені яйця не небезпечні, так як сальмонела не витримує високих температур, а ось сирі або напівсирі яйця можуть дуже серйозно підірвати Ваше здоров’я, не дивлячись на те, що величезна кількість рецептів включають саме цей інгредієнт.
4. Яловичий фарш і курка
Я розумію, що Ваша мама робить воістину надзвичайно смачний м’ясний рулет або Ваш тато готує найкращі гамбургери або барбекю, однак, не забувайте про те, що яловичий фарш і курка займають «почесні» місця в списку тих продуктів, які можуть викликати харчове отруєння. Тому, якщо Ви або хтось із Ваших близьких готує котлети з фаршу або курчати, то для того, щоб страва стала абсолютно безпечною, потрібно, щоб вона готувалося на нормальній температурі – як мінімум 70-80 градусів Цельсія.
5. Делікатеси
Я впевнена, що особливо перед святами Ви, як і багато інших, любите забити свій холодильник різними делікатесами. Я розумію, що м’ясні делікатеси насправді неймовірно смачні, проте лістерія також і небезпечна. Також в зону небезпеки входять різні салати, м’які сири і паштет з найближчого гастроному. Бактерії насправді все одно, в яких умовах перебувати – та хай хоч без кисню. Зокрема це стосується сиру Брі. Це дуже м’який сир, і, на жаль, він є розсадником лістерії, саме тому, цей молочний продукт є одним зі списку заборонених продуктів для вагітних жінок.
6. Курка
Давайте поговоримо про курку трохи детальніше. До нещастя, цей всіма улюблений продукт може послужити провокатором дуже серйозного отруєння, так як деякі з них містять в собі бактерії стафілокока, сальмонели та кампілобактерії. На відміну від інших видів м’яса, які можна їсти в напівсирому вигляді, як наприклад, рожеве м’ясо, курку обов’язково готувати до кінця. Також, перш, ніж почати обробку курки, необхідно ретельно вимити руки. Завдяки цьому Ви уникнете ще десятка різноманітних шкідливих бактерій.
7. Морепродукти
Багато з нас страждає від алергії на ці продукти, однак, іншим вони можуть загрожувати ще й харчовим отруєнням. Кожен раз, коли я відчуваю себе дуже погано, це означає, що зовсім недавно я смакувала креветками. Я розумію, що часом дуже важко втриматися від цієї смакоти, проте, все ж краще намагатися уникати частого вживання цього небезпечного продукту.
8. Рис
Можливо, для Вас це буде шокуючою новиною, однак, рис також знаходиться серед тих, хто може викликати дуже серйозне харчове отруєння через бактерії, які вміють пристосовуватися до всіх умов. Найнебезпечніше, що вони можуть вижити навіть після приготування. Після приготування рис обов’язково потрібно помістити в холодильник, після того, як його готували як мінімум протягом двох годин, і, якщо щось було недоїджене, то після трьох днів зберігання, потрібно його обов’язково викинути.
9. Помідори
Дуже поживні та повні оксидантів помідори, безумовно, завжди були друзями нашого організму. Однак, перш, ніж вживати їх у їжу, необхідно упевнитися в тому, що Ви дуже добре помили цей продукт. Не купуйтеся на прийом з інформацією про те, що деякі органічні овочі ростуть на фермі, на їх поверхні все одно знаходиться величезна кількість бруду і бактерій, які в один момент можуть викликати серйозне отруєння організму. Не дивлячись на те, що це можна сказати про всі овочі, помідори залишаються одними з найнебезпечніших, які обов’язково потрібно дуже ретельно мити перед вживанням.
Ніхто не змушує назавжди забути про ці продукти. У більшості своїй вони вимагають дуже серйозної обробки, проблема не у змісті їжі, а в її «оформленні». Завжди дотримуйтесь правил гігієни на кухні і дотримуйтеся стандартних правил при готуванні. Загалом, будьте максимально обережні з цими продуктами.
А Ви колись страждали від харчового отруєння?