А Ви знали, що продукти, які ми вважаємо корисними, у великих кількостях стають дуже навіть шкідливими? Мені раніше здавалося, що чим більше корисного з’їдаєш, тим краще. І, тим не менш, королі серед здорових продуктів або добавок, такі як куркума і червоні овочі можуть бути шкідливими для нашого здоров’я, коли з’їси їх у великих кількостях.
1. Куркума
Куркума – просто казкова спеція. У неї прекрасні протизапальні властивості, в ній є компоненти, які борються з раком, а також вона зберігає молодість. Та, незважаючи на всі ці плюси, все ж у великих кількостях куркума дуже шкідлива. У ній є оксалати, які сприяють виникненню каменів у нирках. Уявіть наскільки великий вміст оксалатів, якщо 1 чайна ложка цієї спеції вже вважається достатньою. Може і здається, що це занадто мало, але повірте краще так, ніж надалі опинитися в лікарні.
2. Мускатний горіх
Мускатний горіх є дуже популярною добавкою, особливо під час свят. Буде дуже смачно, якщо трохи мускатного горіха посипати на гоголь-моголь. Головне не переборщити. Мускатний горіх в складі має дуже потужний компонент евгенол, який бореться з бактеріями і вірусами. Проте, доза евгенолу в мускатний горіх настільки велика, що 2-3 чайні ложки можуть бути смертельними! Знаючи це, я навряд чи захочу насипати більше.
3. Естрагон
Не можу не думати про те, як в останній раз я невдало використовувала цю спецію, але знаю, що у французькій кухні вона досить популярна. Естрагон містить в собі антиоксиданти, може допомогти травленню і навіть усуває зубний біль. Незважаючи на ці лікувальні властивості, естрагон, що міститься в продукті, може порушити ДНК, що призведе до страшної хвороби – раку. Вчені поки що не з’ясували, яка доза є небезпечною, тому рекомендується використовувати естрагон в малих кількостях.
4. Чай
В даний час нам відомо, що чай дуже корисний. Будь-який чай має антиоксиданти, зелений чай використовують для зниження ваги, а трав’яні чаї допомагають нам впоратися з багатьма недугами від розладів зі сном до проблем з травленням. Проте вчені все ж просять нас скоротити споживання чаю до 10 чашок в день. І чому ж існує такий ліміт? Чай містить фторид, а у великій кількості він може вплинути на щитовидну залозу, стати причиною серцевої аритмії, а також перешкоджає засвоєнню кальцію.
5. Морські водорості
Морські водорості багаті на мінерали, особливо йод, який позитивно позначається на функціях щитовидної залози. Якщо Вам не подобається йодована сіль, тоді морські водорості для Вас те, що потрібно. Просто не їжте їх занадто багато! Рекомендоване споживання йоду на день – 150 мікрограмів, а верхній ліміт для дорослої людини 1000 мкг. Дуже легко перевищити дозу, тому що лише в ¼ грам водоростей міститься багато йоду, тому будьте обережні, і скоротіть споживання цього продукту.
6. Сирі хрестоцвіті овочі
Хрестоцвіті овочі – хороші борці з раковими клітинами, серед них Ви знайдете брокколі, брюссельську капусту, звичайну капусту, і багато інших. У сирому вигляді ці овочі мають струмогенних фактор, який може викликати зоб в щитовидній залозі. Скільки з’їдених овочів буде вважатися нормою, залежить від того, який саме овоч Ви їсте. Капусти можна з’їсти на порядок більше, ніж, приміром, гірчиці російської. Здавалося б, досить складно перевищити норму, але так як зелені овочі та смузі стають дуже популярними, можливо все.
Капуста брокколі, наприклад, містить сульфорафан, який у великих кількостях може негативно позначитися на нашій ДНК, що в підсумку призведе до раку. 4 чашки корінців брокколі можуть призвести до великих проблем. Сумніваюся, звичайно, що хтось зможе так багато з’їсти. Але, тим не менш, важливо знати, що з цими продуктами теж жарти погані.
Очевидно, що навіть найкорисніші продукти і добавки у великих кількостях небезпечні для нашого здоров’я. Не думаю, що змогла б з’їсти 2 ложки мускатного горіха, або 15 чашок корінців брокколі, але цілком реально з’їсти ¼ грам темно-червоних їстівних водоростей.
А ви колись з’їдали щось з цього списку у великій кількості? Може, Вам відомі інші корисні продукти, які не можна їсти у великих дозах?