Який чай корисніший

Який чай корисніший

Чай – напій не тільки смачний, але й корисний: численні корисні властивості чаю відомі з незапам’ятних часів, завдяки чому на протязі ось вже декількох тисячоліть чай залишається найпоширенішим напоєм практично в будь-якій точці земної кулі, поступаючись тільки воді.

Сьогодні у світі існує безліч видів і сортів чаю – починаючи від самих популярних, зеленого і чорного, і закінчуючи екзотичними сортами типу червоного або білого чаю. У чайному листі містяться поліфеноли – речовини, незамінні для людського здоров’я. Поліфеноли допомагають захистити клітини організму від так званого оксидативного стресу – процесу пошкодження клітини в результаті окислення. Крім того, поліфеноли допомагають знизити рівень холестерину, стимулюють імунну систему людини, запобігають утворенню тромбів і серцево-судинних захворювань.

Крім поліфенолів, в чаї міститься безліч інших корисних інгредієнтів – наприклад, теанін, вітаміни, мінерали, метилксантин і безліч амінокислот, сповільнюють процес старіння, що допомагають нормалізувати високий кров’яний тиск і поліпшити роботу травної системи і системи екскреції організму. Чайні листя містять вітамін К, дефіцит якого в організмі викликає недостатнє згортання крові, і антиоксиданти, нейтралізуючі шкідливу дію на клітини вільних радикалів. Випиваючи 2-4 чашки чаю в день, можна істотно знизити ризик виникнення безлічі захворювань.

Користь зеленого чаю

Одне з найважливіших переваг зеленого чаю, доведене численними медичними дослідженнями – його здатність знижувати ризик виникнення раку – особливо раку легень, що важливо для курців. Деякі дослідження показали, що зелений чай запобігає утворенню певних пухлин, а речовини що містяться в зеленому чаї катехіни набагато ефективніше нейтралізують вільні радикали, ніж вітаміни С і Е. Крім того, катехіни сповільнюють розмноження бактерій в порожнині рота і на поверхні зубів, тим самим знижуючи ризик виникнення карієсу.

Крім здатності знижувати ризик ракових захворювань, зелений чай сприяє поліпшенню роботи серцево-судинної системи – цей напій знижує рівень холестерину і, тим самим, зменшує ризик розвитку різних серцевих захворювань і серцевого нападу. Зелений чай, будучи потужним антиоксидантом, ефективно пригнічує окислення холестерину ліпопротеїнів низької щільності в артеріях, який грає ключову роль у розвитку атеросклерозу. Крім того, зелений чай пригнічує ефекти АПФ – ангіотензин-перетворюючого ферменту, що виробляється нирками і часто стає основною причиною підвищеного кров’яного тиску. Нормалізуючи тиск, зелений чай знижує ризик серцевого нападу.

Користь чорного чаю

Хоча зелений чай традиційно вважається одним з найбільш корисних напоїв, чорний чай за своїми властивостями практично ні в чому йому не поступається. Недавні дослідження показали, що чорний чай практично так само ефективно стимулює роботу серцево-судинної системи, знижує ризик розвитку ракових захворювань, зміцнює імунну систему, запобігає появі артриту, знижує рівень холестерину.

Одною з головних переваг чорного чаю – його здатність пригнічувати утворення тромбів, тим самим знижуючи ризик серцево-судинних захворювань. Так, наприклад, в ході дослідження, проведеного вченими Бостонського університету, з’ясувалося, що ризик серцевого удару у людей, що випивають 4 чашки чорного чаю щодня, на 50% менше.

Як і зелений чай, чорний чай знижує ризик розвитку низки ракових захворювань – особливо раку кишечника, раку грудей. Більше того, недавнє дослідження Рутгерського університету США показало, що міститься в чорному чаї речовина TF-2 руйнує клітини ракової пухлини, не ушкоджуючи при цьому нормальні клітини. Ця ж речовина пригнічує ген Cox-2, відповідальний за перебіг запальних процесів. Нарешті, чорний чай здатний нейтралізувати бактерії, що викликають ряд хвороб – у тому числі діарею, пневмонію, цистит, шкірні захворювання і герпес.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *