Головна > Мистецтво привабливості > Корисні поради > Продукти, які підвищують гемоглобін у крові

Продукти, які підвищують гемоглобін у крові

Продукти, які підвищують гемоглобін у крові

Вживаючи той чи інший продукт, що підвищує рівень гемоглобіну, можна уникнути ряду проблем зі здоров’ям. Вкрай необхідні продукти, що підвищують гемоглобін, жінкам у період вагітності та годування грудьми. Низький рівень цього особливого білка відчувають багато людей, особливо жінки.

Залізо – це основний елемент в крові, складова частина гемоглобіну, головною функцією якого є транспорт кисню до кожної клітини нашого тіла. Якщо в організмі заліза не вистачає, органи не отримують необхідну кількість кисню, що негативно позначається на стані здоров’я.

Однією з причин анемії – зниженого вмісту рівня гемоглобіну в крові – є неправильне харчування. Безумовно, приймати препарати, що містять залізо, просто так не хочеться. Адже не менш ефективно, але більш корисно вживати продукти, які сприяють підвищенню гемоглобіну.

Організму людини на добу необхідне надходження заліза 1,5 мг. Як стверджують лікарі, тільки 10% мікроелементів, отриманих з харчування, засвоюються організмом. Відповідно, з їжею людина повинна отримувати 15 мг заліза на день. Причому норма цього мікроелемента в раціоні у чоловіків становить 10-15 мг, у жінок – 15-20 мг, у вагітних – не менше 30 мг.

Продукти, що містять залізо

Продукти, які є джерелом заліза, неодмінно мають бути в щоденному раціоні. Особливо це відноситися до людей із зниженим гемоглобіном в крові. Список продуктів наступний:

Яловиче м’ясо – найкраще джерело заліза, кролятина і свинина поступаються. Велика кількість мікроелементів міститься в печінці, причому, в будь-якій, – курячій або тваринній. Печінка є кровотворним органом, відповідно, вона багата залізом.

Буряк також вважається незамінним продуктом для людей з низьким гемоглобіном. Але для досягнення хорошого ефекту буряк потрібно вживати довго – мінімум пару місяців. Або щодня з’їдати по 200 г вареного буряка (можна в салатах) або пити по 30 г свіжого соку.

Гречана крупа багата залізом, причому мікроелемент засвоюється легко і швидко. Крім того, в гречці багато білка, тому не забувайте їсти каші частіше.

Добре сприяють підвищенню рівня гемоглобіну яблука. Особливо корисні ті сорти, які швидко темніють на зрізі або в місці укусу. Це є ознакою високого вмісту заліза. Яблука корисно їсти кожен день, а для підвищення гемоглобіну з’їдати потрібно мінімум 0,5 кілограма в день.

Найприємніші “лікарські продукти” – шоколад і червоне вино. Тільки шоколад потрібно вибирати чорний з вмістом какао не менше 57%.

Людям з низьким рівнем гемоглобіну в крові лікарі рекомендують вживати гранати і пити з них сік. Гранат є сильним кровотворним засобом, а також містить багато вітаміну С.

Волоські горіхи – справжнє джерело корисних речовин, включаючи залізо. Щоб досягти бажаного результату, в день слід з’їдати 100 г горіхів. Кращому засвоєнню сприяє фруктоза, тому рекомендується вживати їх з медом.

Таблиця продуктів, що містять залізо

Продукти, які підвищують гемоглобін у крові

Користуючись таблицею, ви можете скласти раціон з високим вмістом заліза, який буде відповідати вашим смаковим уподобанням. Продукти в таблиці вказані за спаданням вмісту в них мікроелемента.

Організм людини влаштований так, що він ті чи інші мікроелементи не може повноцінно засвоювати без вітамінів. Максимальному засвоєнню заліза, отриманого з продуктів, допомагає вітамін С. У той час як кальцій, навпаки, – заважає.

Тому після вживання їжі, багатої на залізо, краще з’їсти апельсин або полуницю, але от від молочних продуктів слід утриматися, хоча б на пару годин. Багато вітаміну С міститься в овочах і зелені. Напевно, не дарма одними з найбільш поєднуваних продуктів вважаються м’ясо та овочі.

Чай і кава містять фітати, які не дозволяють білку нормально розщеплюватися. Отже, м’ясо – кращий продукт, що підвищує рівень гемоглобіну, – не може дати повну кількість заліза організму. Тому їжу краще запивати натуральним соком через деякий час.

Продукти, що підвищують рівень гемоглобіну в крові, доступні абсолютно кожній людині. Тому вони щодня повинні бути на обідньому столі, а не тільки при лікуванні анемії. І частіше бувайте на свіжому повітрі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *