Стан нашого здоров’я і фізичної форми залежить від багатьох факторів. Деякі фактори є об’єктивними, вони ніяк від нас не залежать і потрібно приймати їх як є. Але є й такі, на які ми не тільки можемо впливати, але і тримати їх під контролем. Для цього потрібно тільки велике бажання. Одним з них є наше харчування.
Коли читаєш різні поради, рекомендації і рецепти дієт, складається враження про те, що головним у житті людини є підрахунок калорій, постійне обмеження в їжі, правильне очищення після всіх цих процедур. А коли жити? У чому суть правильного харчування? Яким повинен бути раціон при правильному харчуванні?
Наші бабусі і дідусі, незважаючи на суворе дитинство і голодний повоєнний час, є здоровішими і витривалішими за нас. У них не було проблем із зайвою вагою. Вони не рахували калорії в пиріжках та іншій випічці – це були продукти урочистого столу, а тому готувалися рідко. Навесні і влітку на столі в основному були овочі та фрукти, а взимку м’ясо і солонина, для допомоги організму в протистоянні морозам. Таке харчування було природним і було нормою.
Зараз же великі галузі працюють для того, щоб, по-перше, виробляти продукти, які вже на стадії вирощування підгодовують шкідливими речовинами: пестициди, гербіциди, антибіотики і важкі метали. По-друге, виробляють нібито натуральні продукти харчування. У такій їжі загусників, консервантів, підсилювачів смаку та ароматизаторів набагато більше, ніж натуральної основи. Третій напрям – це фаст-фуд. Їжа швидкого приготування містить шкідливі жири, канцерогени, а також вона висококалорійна. Головними критеріями такої їжі є:
Швидко;
Смачно (через підсилювачі смаку, яких виробники не шкодують);
Ситно.
Трохи пізніше фармакологічна і медична галузь отримують нового клієнта. Дуже навіть вигідна і плідна співпраця.
Основні принципи правильного харчування
Головними складовими здорового харчування є:
Енергетичний сніданок;
Другий сніданок;
Повноцінний обід;
Полудень (ланч);
Нормальна вечеря (за 2 години до сну).
Повноцінний сніданок повинен включати повний набір корисних речовин: жири, вуглеводи і білки, для того, щоб організм зарядився енергією на весь день. Каші, сир, варені яйця або бутерброд з сиром і маслом будуть ідеальним сніданком.
Другий сніданок необхідно їсти перекуси. Можна з’їсти фрукти, горіхи або сухофрукти. Зараз навіть можна купити спеціальні суміші горіхів і сухофруктів.
В обід краще вживати овочі і тваринний білок. Ідеально підійде харчування за принципом перше, друге, салат, компот. Для поліпшення обміну речовин можна випити томатний сік.
Під час ланчу можна перекусити також як і в другому сніданку. Можна навіть дозволити собі шкідливі продукти: все солодке, бажане і смачне. У вас з’явиться нова енергія і відчуття задоволеності, а отримані калорії до вечора встигнуть витратитися.
Вечеря повинна бути калорійною за якістю, але мінімальною за кількістю. Найкраще вживати в їжу салати з відварних овочів, приправлені оливковою олією і нежирне м’ясо без гострих соусів. Якщо перед сном відчуваєте голод, то можна випити склянку нежирного кефіру.
Важливою складовою правильного харчування є вода. Її слід вживати за півгодини до їжі. Лікарі рекомендують випивати близько восьми склянок води в день.
А що ви отримаєте в результаті?
При дотриманні всіх правил харчування ви отримаєте здоровий організм, очищений від шлаків і багатьох проблем, а також високий життєвий тонус. Звичайно, дуже важко буде звикнути до правильного харчування, але здоровий організм вартий того.