Обмеження калорійності раціону є наріжним каменем більшості існуючих на сьогоднішній день дієт. В Інтернеті можна відшукати масу таблиць, де розрахована приблизна добова калорійність для всіх груп населення в залежності від їх способу життя. Рахувати калорії – модно, а для когось і зовсім норма. Навряд чи можна посперечатися з тим, що людина повніє, якщо споживає їжі більше, ніж їй потрібно для підтримки звичного способу життя. Якщо ж калорійність раціону знижується, організм починає витрачати власні запаси, ліквідуючи жирові депо.
Відомо, що чоловікам, що працюють в офісі, достатньо 3 тисячі калорій в день. Жінкам і того менше. З кожним роком наш організм витрачає все менше і менше калорій на свої добові потреби: ось чому багато повніють в зрілому віці, так як і раніше продовжують їсти в рамках колись необтяжливого для талії раціону.
Порахувавши калорійність продуктів по табличці, вибудувати свою систему раціонального харчування досить легко. А якщо укупі з обмеженнями в їжі буде йти ще й оптимальне фізичне навантаження, зайві кілограми почнуть танути. У всякому разі, саме це обіцяють нам всі низькокалорійні дієти. Єдине, чого робити не рекомендується – різко позбавляти себе звичної норми. Все має відбуватися поступово і природно.
Однак, якщо все так просто, чому ж навколо стільки повних людей, зневірених схуднути? Справа в тому, що жодна універсальна таблиця не враховує індивідуальності пацієнта і саме тих продуктів, які він для себе вибирає. Ви здивуєтеся, але це аж ніяк не просто навіть для дієтологів. Можна порадити звертати увагу не стільки на калорійність продуктів, скільки на вміст жирів. Якщо їх буде не більше 40 гр в день, ви почнете худнути.