Раніше ми вже розповіли вам про десять кращих джерел білка. Стаття отримала позитивний відгук у читачів. Проте, нас стали питати про джерела білка для вегетаріанців. Хоча в наш список була включена киноа, там також були риба, яловичина, м’ясо птиці і т.д.
Але для вегетаріанців також існує великий вибір продуктів, що містять білок.
Як ми згадали раніше, даних про користь білка з’являється усе більше й більше, при цьому найчастіше говориться про послідовне вживанні білка в їжу протягом усього дня, незалежно від того, намагаєтеся ви скинути вагу або наростити м’язи. Ми ж стверджуємо, що час прийому білка протягом дня є ключовим моментом.
Нижче вказані лише деякі переваги.
Білок допомагає вам насититися швидше.
Білок допомагає відновити м’язи.
Білок забезпечує організм незамінними амінокислотами, які йому необхідно отримувати під час дієти і які допомагають йому функціонувати.
Отже, як кажуть, вибирайте, що вам більше до душі:
Найкращі у світі джерела білка для вегетаріанців
1. Кіноа. Інше основне джерело білка для вегетаріанців, але на відміну від горіхів, це повноцінний білок, тобто володіє всіма необхідними амінокислотами. Вона підходить вам в незалежності від того, вегетаріанець ви чи ні. Я б навіть сказала, що це подвійна доза поживних речовин. Ми приготували її вчора ввечері – на курячому бульйоні, з жменею підсмаженого мигдалю, приправивши свіжими травами і родзинками. Вона подавалася з курячою грудкою і брюссельською капустою.
2. Чорна квасоля. Кожна Фасолинка переповнена білком. Хоча це і не «повноцінні» білки, в яких є всі незамінні амінокислоти, але в половині склянки квасолі міститься цілих 7 гр. білка. А адже в цьому обсязі квасолі стільки ж клітковини і велика кількість антиоксидантів. Використовуйте її в салатах, стравах з яйцями або в ролах.
3. Фісташки. У 49 фісташках (1 порція) міститься близько 6 гр. білка. Звичайно, якщо ви задумаєтеся про те, що фісташки також є джерелом здорових, мононенасичених жирів, клітковини і різноманітних вітамінів і мінералів, то вони стануть чудовою закускою, яку, до того ж, завжди можна взяти з собою.
4. Сочевиця. Якщо розглядати сочевицю як джерело білка для вегетаріанців, то з нею важко конкурувати: майже 9 гр. на 1/2 склянки – навряд чи вам вдасться знайти більше білка в продуктах для вегетаріанців на подібний об’єм. І справді, подвоївши порцію сочевиці, ви отримаєте 18 гр. білка, що майже дорівнює кількості білка в 85 гр. яловичини. Звичайно, в яловичині містяться унікальні поживні речовини і вона була в нашому списку кращих у світі джерел білка, але обидва варіанти однаково прекрасні. Як і чорна квасоля, сочевиця не є повноцінним білком, але оскільки більшість людей воліють не один вид білкової їжі, а вибирають різноманітні продукти, то це не така велика проблема. Ще одним плюсом є те, що сочевицю можна швидко приготувати, і в ній також багато клітковини (9 гр. На 1/2 склянки) і заліза.
5. Мигдаль. Як і у фісташках, в мигдалі міститься близько 6 гр. білка на жменю горіхів. Також існує багато даних про те, що вживання в їжу 1-2 порцій мигдалю в день покращує результати по втраті ваги в порівнянні з тими, хто не їсть горіхи зовсім. Для перекусу на ходу виберіть горіхи, такі як мигдаль і / або фісташки (волоські горіхи, пекан і т.д.) і їжте їх разом з фруктами.
6. Соєве молоко. Хоча цей продукт досить спірний, важко заперечувати, що в його невеликій порції міститься багато білку: 8 гр. на один стакан соєвого молока, яке також забезпечує організм всіма необхідними амінокислотами – хоча цей варіант лише для тих, хто не має нічого проти сої. Просто вся справа в тому, що в наші дні соя практично завжди генетично модифікована, а добре це чи погано вирішувати тільки вам.
7. Яйця. Звичайно, якщо ви веган – цей варіант не для вас, але більшість вегетаріанців включають яйця в свій раціон, тому вони і потрапили до цього списку. Яйця – просто відмінний вибір! Складно знайти настільки багатий білком продукт з тим же співвідношенням «ціна – якість». Джерелом білка є все яйце цілком – у білку яйця міститься білок, ще більше перебуває в жовтку, укупі з величезною різноманітністю інших поживних речовин. Таким чином, у номінації «Краще джерело білка у світі» ми голосуємо за яйця.
8. Хумус. Хумус роблять з нуту (турецького гороху), оливкової олії, солі, часнику і тахині (насіння кунжуту), хоча, звичайно, ви можете додати до основних складових, що завгодно. Один з головних інгредієнтів, нут, містить велику кількість білка. Посипте зверху насінням кунжуту і, вуаля, до ваших послуг дивовижне джерело білка. Додайте хумус в роли або в салат, або просто використовуйте його в якості підливи для овочів – в 1/2 склянки міститься близько 10 гр. високоякісного білка.
9. Горох. Хоча горох не найпопулярніший овоч у світі, в цих маленьких зелених кульках міститься багато білка. У багатьох вегетаріанських білкових порошках в якості одного з джерел білка використовується горох, але навіть у свіжому горосі міститься близько 10 г білка на склянку. Непогано для вегетаріанського продукту! Якщо ви не любите горох, ми пропонуємо вам спробувати цікавий спосіб його приготування. Приготуйте гуакамоле – вам буде потрібно 1 цілий авокадо, 1 склянка горохового пюре (можна розморозити заморожений горох, а потім перемішати його в блендері), щіпка солі, трохи кайенского перцю, сік одного лайма і кінза за смаком. Змішайте всі інгредієнти разом і ви отримаєте ароматне гуакамоле з бонусом у вигляді білка з гороху, яке до того ж містить менше 200 калорій.
10. Брокколі. Брокколі не тільки є джерелом білка, а й містить мало калорій. В одній склянці готової брокколі близько 4 гр. білка і всього лише 55 калорій. Так як на один стакан також припадає 5 гр. клітковини, цей зелений вегетаріанський продукт, безумовно, повинен займати почесне місце в нашому списку. Брокколі також забезпечує організм іншими поживними речовинами: антиоксидантами, вітамінами і мінералами. Нам подобається брокколі з яйцем, у піці, в ролах або якщо їсти її вприкуску з хумусом, описаним вище.
Незалежно від того, вегетаріанець ви чи ні, внести у свій раціон трохи вегетаріанських продуктів – відмінна ідея. Як ви можете бачити з прикладів, наведених вище, мова йде не тільки про білки, а й про те, що такі продукти містять багато інших поживних речовин. Поєднуйте білки (і клітковину) під час кожного прийому їжі і перекусу – це одна з найважливіших порад харчування.