Кожному ранку свій сік

Кожному ранку свій сікКращим напоєм для ранкового столу безсумнівно є свіжовичавлений фруктовий або овочевий сік. Жоден чай або кава не може зрівнятися за кількістю вітамінів і мінеральних речовин, що містяться в склянці смачного напою. Але для кожного соку є свої нюанси використання.

Морквяний сік

Його справедливо вважають королем овочевих соків. В одній склянці такого напою міститься величезна кількість вітамінів групи В, бета-каротину, який дуже корисний для здорової шкіри і зміцнення імунітету. Лікарі рекомендують вранці випивати склянку морквяного соку тим, хто часто хворіє. Важливо пам’ятати, що для засвоєння бета-каротину потрібно з’їсти щось жирне, добре підійде салат, заправлений олією.

Морквяний сік можна пити людям, страждаючим від виразкових хвороб і проблем з травленням.

Томатний

Цей сік добре впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, а крім того знижує ризик ракових захворювань. Через свою невисоку калорійність його сміливо можуть вживати люди з надмірною вагою. Хороший він і для вагітних. Свіжоприготований сік містить сильнодіючі фітонциди, що пригнічують процеси гниття і бродіння в кишечнику.

Томатний сік здатний збуджувати апетит і готувати організм до прийому їжі, тому його рекомендують пити за 20-30 хвилин до їжі. Але додавання солі знижує корисні властивості томатів, тому краще замість цього покласти подрібнений часник, петрушку, кріп, кінзу.

Томатний сік не рекомендується до вживання людьми з виразковими хворобами, гастритом, холециститом.

Яблучний

Цей сік багатий на вітаміни Р і С, кальцій, залізо, мідь, калій, кобальт, нікель і цинк. Яблучний сік рекомендують пити при хворобах нирок, сечового міхура, сечокам’яній хворобі, атеросклерозі. На роботу кишечника сприятливо впливає пектин. Яблучний сік добре допомагає відновити сили після фізичних навантажень завдяки вмісту органічних кислот і цукрів. Яблучний сік можна пити у великих кількостях – до 1 літра на добу.

Виноградний

Сік відомий своєю великою кількістю калію та цукру, тому його рекомендують вживати при занепаді сил і нервовому виснаженні. У соку з темних сортів винограду є речовини, які знижують ризик виникнення хвороб серця. Крім того виноградний сік володіє сечогінними, бактерицидними, потогінними, проносними і відхаркувальними ефектами, що робить його незамінним помічником при хворобах.

Виноградний сік протипоказаний людям з виразками шлунка, підвищеною кислотністю, цукровим діабетом, що страждають на метеоризм і схильність до сонливості.

Цитрусові

Цитрусові соки славляться своєю кількістю вітаміну С і Р, крім того вони містять фолієву кислоту і калій. Вони підвищують життєвий тонус, зміцнюють нервові судини і знімають втому. Ці соки допомагають при гіпертонії і атеросклерозі. Лікарі рекомендують випивати по склянці свіжого апельсинового соку для профілактики раку.

Цитрусові соки не рекомендується вживати при гастриті, панкреатиті, виразках шлунка.

Гранатовий

Сік граната здатний поліпшувати апетит, підвищувати гемоглобін і регулювати діяльність шлунка. Він має сечогінну, антисептичну, протизапальну дію. Часто лікарі рекомендують пити його разом з буряковим і морквяним соками. Сік грана потрібно розбавляти водою, оскільки велика кількість кислот, яка міститься в ньому, може руйнувати емаль зубів і подразнювати слизову шлунка.

Гранатовий сік можна пити при гастриті, панкреатиті і виразковій хворобі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *