Грамотно підібрана їжа не тільки джерело енергії і задоволення, але й потужний імуностимулятор. Багато продуктів містять комплекси речовин, підвищуючих захисні властивості організму і дозволяючі пережити саму неприємну пору року. Отже, щоб посилити захисні властивості організму, робимо ставку на 10 харчових друзів імунітету.
1. Овочі та зелень
Містять безліч вітамінів, мікроелементів і антиоксидантів. Гарбуз і морква багаті бета-каротином – природним імуномодулятором, брокколі і солодкий перець насичені вітаміном С; часник, цибуля і імбир мають здатність пригнічувати ріст хвороботворних бактерій.
2. Фрукти, сухофрукти та цитрусові
Не тільки смачні, але і дуже корисні – в них безліч вітамінів, які наповнюють тіло енергією і підвищують настрій. Крім того, це хороша альтернатива шкідливим солодощам.
3. Каші і цільнозерновий хліб
Каші і цільнозерновий хліб – джерела вітамінів групи В, відповідальних за нормальну роботу мозку і гарний настрій. Також вони багаті клітковиною, яка прекрасно очищає організм від токсинів.
4. Нежирне м’ясо
Нежирне м’ясо – головний постачальник тваринного білка, який дарує сили і надовго вгамовує почуття голоду. У яловичині багато заліза, що відповідає за нормальне кровотворення; в курятині – цинку, відповідального за імунітет.
5. Риба і морепродукти
Риба і морепродукти – джерело поліненасичених жирних кислот, які зміцнюють судини і захищають від атеросклерозу. Не відсутні в них і мікроелементи (йод, калій, кальцій, магній, цинк), які активізуть обмін речовин.
6. Горіхи
Горіхи (сушені, без солі) і гарбузове насіння багаті рослинним білком, мікроелементами, які володіють антибактеріальними властивостями.
7. Мед
Мед – концентрат біологічно активних речовин. Живить організм вітамінами та мікроелементами, володіє антибактеріальними властивостями.
8. Яйця
Яйця, в тому числі перепелині, – джерело білка, вітамінів і мікроелементів.
9. Нежирні кисломолочні продукти.
Нежирні кисломолочні продукти – натуральний йогурт, кефір, закваска, нежирний сир. Містять молочнокислі бактерії, які нормалізують склад кишкової мікрофлори. В результаті організм краще відображає атаку бактерій.
10. Гарбузова, оливкова, горіхова олія
Гарбузова, оливкова, горіхова олія – постачальники корисних жирних кислот, вітамінів і прекрасна заміна жирним заправкам на зразок майонезу.
Піклуєтеся про своє здоров’я!