Сьогодні поговоримо про унікальну і корисну рослину, універсальні властивості якого стануть в нагоді і в кулінарії, і для профілактики хвороб і навіть для зниження ваги.
Імбир – це багаторічна рослина родом з південноазіатських країн.
Дикорослий імбир зараз зустріти складно, його культивуванням займаються люди.
В даний час його вирощують в Індії та Китаї, в Австралії та Індонезії, на Барбадосі і Ямайці. Найбільша територія для вирощування знаходиться в Індії, де обробляють близько половини всього світового виробництва імбиру.
Імбир знайшов широке застосування в кулінарії, медицині та дієтології.
Як правильно застосовувати імбир в кулінарії.
Імбир є однією з перших завезених з Азії до Європи, спецій. Він дуже популярний у всьому світі. У російській кухні імбир традиційно використовується для приготування збитню, квасу, здобних булочок, пасок і пряників. Також корінь імбиру додають у компоти і киселі, з ним готують різні напої, він відмінно поєднується з м’ясом, чудово доповнює супи і рисові страви.
Загалом, він може використовуватися для приготування різноманітних страв, включаючи морозиво або навіть варення з імбиру.
Як застосовувати імбир на практиці?
Для приготування випічки на один кілограм тіста беруть 1 ч.л. імбиру і кладуть його в процесі замісу.
Для м’яса ця пропорція зберігається, і кладуть імбир в цьому випадку за 15-20 хвилин до готовності страви.
При приготуванні напоїв буде потрібно ½ ч.л. у розрахунку на 1 літр.
У солодкі страви корінь імбир додають за 2-3 хвилини до готовності.
У всіх запропонованих випадках можливе використання як свіжого натертого, так і сушеного або меленого імбиру. При цьому варто врахувати лише той факт, що сушений і мелений імбир кілька пекучіще свіжого, останній у свою чергу набагато духмяніший.
Як застосовувати імбир для схуднення.
У дієтології імбир вже дуже давно і ефективно допомагає боротися із зайвою вагою.
Для цього з ним готують дієтичні страви, беруть імбирні ванни, заварюють чай, застосовують імбирну дієту.
Імбирна дієта не передбачає значного обмеження у вживанні тих чи інших продуктів.
Природньо, потрібно дотримуватися основних і всім відомих правил здорового харчування: вживати більше фруктів і овочів, включити в меню страви із злаків і круп, відмовитися від смажених страв і солоних продуктів.
У своїй основі дана дієта з успіхом використовує імбирний чай.
Для того, щоб засіб був ефективним для схуднення, випивати імбирного напою потрібно 5-6 склянок на день, причому 1 склянку чаю потрібно випити вранці натщесерце приблизно за 30 хвилин до сніданку.
У термос засипте 3 ст.л. імбиру (краще всього використовувати натертий свіжий корінь) і залийте 1,5 літрами окропу. Дайте чаю настоятися близько 10-12 годин. Зручніше буде приготувати напій з вечора, щоб вранці він був повністю готовий. Протягом дня необхідно випити весь чай.
Щоб домогтися певних результатів, потрібно 1-2 місяці застосовувати імбир.
Як така дієта допомагає худнути?
Вся справа в тому, що імбирний корінь має властивість прискорювати всі обмінні процеси в організмі, у тому числі і спалювання жирів. Крім цього він здатний виводити з організму шлаки і токсини, покращує кровообіг.
Як застосовувати імбир в цілях лікування і профілактики.
Про терапевтичні властивості кореню імбиру знають з найдавніших часів. Так само давно його застосовують на практиці в народній і традиційній медицині.
Приписують імбиру наступні цілющі властивості:
надає протизапальну дію,
покращує роботу кровоносної системи,
знижує температуру,
є засобом, що підвищує імунітет,
сприяє зміцненню центральної нервової системи,
має потогінну, мочегінну і жовчогінну дію,
запобігає появі на стінках судин склеротичних бляшок
і багато інших властивостей.
Як застосовувати імбир на практиці при лікуванні захворювань?
Імбир використовують у різних лікарських формах: мазь і масло, порошок і паста, відвар і екстракт, настій і настоянка.
Застосування його в народній медицині здається безмежним, він використовується для лікування найрізноманітніших захворювань і недуг.
Але, напевно, найвідоміше застосування – при застуді у вигляді чаю, з додаванням в нього меду або лимона.
Приведемо ще пару прикладів і розповімо, як правильно застосовувати імбир при деяких захворюваннях.
Імбирні назальні краплі.
У імбирному соку повністю розчинити цукор, пропорції при цьому повинні бути 1:1 (наприклад, по 1 ч.л. соку і цукру). Закапувати по 1-2 краплі в кожний носовий прохід 4 рази на день.
Такі краплі застосовують для лікування нежитю і гаймориту.
Дітям 2-6 років готують краплі з розведенням соку імбиру кип’яченою водою у співвідношенні 1:1.
Дітям віком до 2 років краплі не рекомендовані.
Імбирна паста від болю в суглобах.
2 ч.л. імбирного порошку змішати з 6 краплями олії з виноградних кісточок, додати невелику кількість гарячої (70-75 градусів) води, добре перемішати.
Повинна вийти пастоподібна маса, яку необхідно викласти на марлеву серветку і прикласти до хворого суглоба, укрити папером для компресів. Компрес тримати близько години.
Як застосовувати імбир для профілактики різних захворювань?
Для цієї мети досить просто регулярно використовувати імбирний корінь для приготування страв і напоїв.
У традиційній медицині існує чимало лікарських засобів, що містять у своєму складі імбир.
Наприклад, Занаксін (для лікування остеоартриту), дитячий сироп Доктор Мом (для лікування респіраторних захворювань), Фітолор (при кашлі), діпа (при ураженнях печінки), а також різні біологічно активні добавки.
Як правильно застосовувати імбир у формі промислових препаратів ви можете дізнатися, проконсультувавшись у лікаря.
Обережно, є протипоказання! Як і будь-яке інше засіб, що володіє терапевтичними властивостями, імбир має протипоказання. Його не рекомендується вживати людям з гастритами, колітом і ентеритами, він протипоказаний при каменях у нирках і сечовому міхурі. З обережністю використовувати при високому артеріальному тиску, з другого триместру вагітності, в період годування груддю. Про протипоказання забувати не варто, щоб знати, як застосовувати імбир собі на користь, а не на шкоду.