Про неординарну жирову дієту Кваснєвського, в якій рекомендується їсти м’ясо і сало (рецепт)
Однією з найбільш неординарних систем живлення є дієта Кваснєвського, яка заснована на повному виключенні вуглеводів.
Дозволені продукти висококалорійні, і всупереч поширеному девізу “їсти часто потрошки”, приймати їжу рекомендується тричі на день.
Дієтолог Ян Кваснєвський вважає, що проблема зайвої ваги таїться у вуглеводах, адже саме ними, або рослинною їжею, годують велику рогату худобу.
Дієта Кваснєвського – в чому суть?
Суть жирової дієти полягає в тому, що вона “утилізує” підшкірні жирові накопичення.
Інакше кажучи, наш організм, отримуючи достатню кількість жирної їжі, припиняє “складувати” жир на “чорний день”, швидко спалюючи калорії. Відбувається істотна економія внутрішньом’язових резервів енергії – глікоена, а також внутрішньом’язового жиру. Під час дієти необхідно їсти таку їжу, яка добре засвоюється, віддаючи багато енергії.
Дієта Кваснєвського – м’ясо і сало
Кваснєвський вважає, що такими властивостями володіють тільки тваринні жири і білки: м’ясо та сало. Решта продуктів польський дієтолог рекомендує виключити з раціону або обмежити їх споживання. Наприклад, овочі і фрукти можна не їсти, адже вони складаються головним чином з води.
Чи не простіше випити пару стаканів чистої води, не завантажуючи шлунок зайвою роботою. Основні необхідні для життєдіяльності вітаміни в достатній кількості містяться в м’ясі, особливо в субпродуктах: печінці, легенях, серці, нирках. Плюс вітаміни, які можна отримати з банки, так як будь-яка дієта має на увазі вітамінний комплекс.
Цікаво, що система харчування Кваснєвського не визнає і клітковини, хоча всі дієтологи радять її для поліпшення травлення. Кваснєвський вважає, що клітковина – зайвий і непотрібний продукт.
Дієта Кваснєвського – нормалізація ваги
При швидкому переході на жирне харчування дієтолог обіцяє приплив енергії, оптимізму і бадьорості. Покращиться стан здоров’я, але найприємніше, що вага вже через кілька місяців приходить в норму, тобто повні худнуть, а худі – навпаки.
З традиційних рекомендацій Кваснєвський погоджується, що їсти потрібно в спокійній обстановці, не поспішаючи, пережовуючи їжу, не поєднуючи прийом їжі з читанням газет і переглядом телевізора. Після їжі потрібен 15-хвилинний відпочинок, до активної діяльності можна приступати тільки через 2-3 години.
Дієта Кваснєвського – рецепт і дозволені продукти
Дозволені продукти: сало, м’ясо, жирне молоко, жирні вершки, субпродукти, яйця, сир. Зрідка дозволені макарони, борошно, картопля, овочі та хліб.
Зразкове меню на день (рецепт):
Сніданок
Омлет або яєчня з 3 яєць, можна з сосисками або беконом. Чай без цукру. Шматочок хліба обов’язково потрібно вмочити в жир.
Обід
Салат “Олів’є”, суп на яловичому бульйоні. Можна замість першого з’їсти м’ясо, обсмажене в яйці. 1 раз на тиждень – 2 картоплі, розтерті в жиру.
Вечеря
Котлета зі смаженою картоплею. Можна пару сирників з маслом, стакан вершків. Десерт – ложка несолодкого мармеладу.
Коментар лікаря-дієтолога Марти Стримак
“Дійсно, є багато людей, яким ця жирова дієта допомогла схуднути. Така система харчування допомагає хворим з нирковими захворюваннями, серцево-судинними і навіть діабетом. Однак перш, ніж дотримуватися цієї дієти, проконсультуйтеся з лікарем, інакше ви можете зіпсувати шлунок.
Через якийсь час недолік вуглеводів може спричинити за собою порушення роботи органів і систем. Адже кожен продукт містить щось необхідне для організму. А задоволення від ласощів теж необхідно. Вони заспокоюють і покращують настрій. Їжте їх, коли ви ситі, смакуйте, щоб відчути всі відтінки аромату і смаку “.