Яка риба приносить більше користі для організму? Думки рибалок, лікарів, дієтологів, кулінарів та інших людей, які стежать за своїм організмом, досить різні!
Якщо брати загалом, корисна будь-яка риба! Розберемося в цьому детальніше.
Щоб зрозуміти, яка ж риба корисніше саме для вашого організму почнемо з того, яка риба завдасть шкоди.
В першу чергу – велике значення відіграє місце лову риби. Необхідно знати і пам’ятати, що риба буває хижа і та, яка харчується водоростями і планктоном. Хижа риба накопичує шкідливі речовини – свинець, ртуть і т.д. Навіть мешкаючи в чистій водоймі, хижа риба може бути отруйною, адже риба, яка йде в їжу може бути різного походження! Йоду в хижій рибі знаходиться менше, а ось корисних жирів повно!
Риба, яка харчується планктоном і рослинністю, корисна, якщо мешкає в чистій водоймі, і там же була і виловлена. Помилково вважають сьомгу найкориснішою рибою. У сьомзі досить багато омега-3, але вона жирна риба, що шкодить печінці (особливо в копченому вигляді). Також варто враховувати, звідки рибу привезли.
Відносно прісноводної риби слід пам’ятати, що щука, окунь та судак накопичують у своє м’ясі ртуть, саме тому не варто купувати даний вид риби з рук.
Не дивлячись на всі плюси і мінуси, риба людському організму просто необхідна! Вживати рибу потрібно не рідше 2 разів на тиждень! Корисніше всього риба, приготовлена на пару, що дозволяє зберегти всі її поживні властивості! Найшкідливіша риба для людини – це копчена і в’ялена! Перш ніж купити рибу, задумайтеся про її походження і способі готування!
Найбільш корисна риба молода і дрібна, середніх розмірів. Великих особин краще не купувати. Краще виберіть дві невеликих, ніж одну велику. Заморожена риба втрачає частину корисних властивостей, тому найкорисніша риба та, яка свіжа.
Вчені встановили, що у дітей мами, яких під час вагітності, вживали рибу мають відмінну зорову пам’ять, на відміну від тих, чия мама вживала рибу рідко!