Яблучний оцет, як і інші види оцту, століттями використовувався в різних країнах як один із засобів народної медицини для лікування різних захворювань. А останнім часом яблучному оцту знайшлося ще одне застосування – цей вид оцту відмінно сприяє швидкому схудненню, не маючи протипоказань і абсолютно не шкодячи здоров’ю.
Яблучний оцет – результат процесу ферментації яблучного соку. Як і в звичайного соку, в яблучного оцту є безліч корисних властивостей. Фактично яблучний оцет – багатюще джерело безлічі корисних для здоров’я людини та необхідних для нормального розвитку організму вітамінів і мінералів: в оцті містяться вітаміни С, Е, А, Р, B1, B2, B6, а також залізо, кальцій, магній, мідь, марганець , сірка. Нарешті, в яблучному оцті містяться такі корисні речовини, як ензими, амінокислоти, пропіонова кислота і яблучний пектин, необхідні компоненти здорового, збалансованого раціону. Саме тому прийнято вважати, що яблучний оцет – відмінна добавка для будь-якого режиму харчування.
Корисні властивості яблучного оцту
Допомагає нормалізувати кров’яний тиск за рахунок дії калію та інших речовин, що роблять кров менш густою.
Стимулює розщеплення шкідливих жирів і холестерину, які часто «відповідальні» за захворювання серцево-судинної системи і високий рівень холестерину.
Корисний для хворих на діабет: він допомагає контролювати рівень цукру в крові.
Стимулює виведення з організму токсинів, прискорюючи обмін речовин.
Мінерали в складі яблучного оцту – марганець, магній, кальцій, залізо, кремній – сприяють здоров’ю і зміцненню кісток.
Десятиліттями яблучний оцет використовується для лікування різноманітних застудних захворювань: він відмінно допомагає при ангіні, застуді, кашлі, нежиті.
Підходить навіть для лікування грибкових інфекцій – самий звичайний розчин оцту і води використовується для обробки уражених ділянок шкіри.
Нормалізує обмін речовин і запобігає можливість харчового отруєння, сприяючи ефективному розщепленню в організм їжі.
Як схуднути за допомогою яблучного оцту?
Одне з найпопулярніших на сьогоднішній день застосувань яблучного оцту – це боротьба із зайвими кілограмами. Оскільки яблучний оцет – багатюще джерело безлічі корисних для здоров’я людини вітамінів і мінералів, а побічних ефектів у нього практично немає (зрозуміло, якщо не зловживати оцтом), яблучний оцет може стати ефективним помічником у боротьбі із зайвою вагою. Не дивно, що яблучний оцет навіть став основою окремої дієти – так званої вермонтської дієти, що отримала свою назву на честь американського штату Вермонт, жителі якого відомі особливою любов’ю до яблучного оцту.
Яблучний оцет сприяє схудненню, одночасно прискорюючи обмін речовин і придушуючи неприємне відчуття голоду, добре знайоме кожній дівчині, хоча б раз сідавшої на дієту. Вживати яблучний оцет можна як у вигляді капсул, так і у вигляді розчину: досить прийняти дві чайних ложки яблучного оцту, розчиненого у воді, перед їжею, і апетит знизиться – а значить, не буде і надлишку калорій, які формують жирові відкладень.
Яблучний оцет не тільки пригнічує апетит, але і стимулює виведення з організму надлишку рідини і всіляких токсинів. Фактично включення яблучного оцту в раціон діє так само як популярна сьогодні програма Детокс – тобто повноцінне очищення організму. При цьому, худнувши за допомогою яблучного оцту, зовсім не обов’язково сідати на сувору, виснажливу дієту – достатньо лише вживати яблучний оцет регулярно, а постійне бажання поїсти за рахунок здатності яблучного оцту пригнічувати апетит поступово пропаде само. Стимулюючи виведення з організму рідини і токсинів, яблучний оцет одночасно і перешкоджає скупченню в організмі надлишкової рідини – а саме проблема з затримкою рідини в організмі часто також «відповідальна» за пару-трійку зайвих кілограмів.