Проблема зайвої ваги у наш час є найбільш гострою, тому лікарі-дієтологи розробляють все нові і нові способи боротьби з цією проблемою, намагаючись зробити дієти не тільки ефективними з точки зору зниження ваги, але і корисними для організму. Результатом таких розробок стала так звана цукрова дієта, розвантажувальний тип дієти, що допомагає впоратися із зайвою вагою, очистити організм і привести в порядок травну систему.
Цукрова дієта може застосовуватися не тільки в цілях схуднення, вона є також лікувальною дієтою і призначається людям, що страждають цукровим діабетом, а також нирковими захворюваннями. Підійде вона і для лікування, оздоровлення організму людям з нирковою та печінковою недостатністю, хронічними холециститами, допоможе поліпшити стан хворих різними видами гепатиту.
Незважаючи на свою назву, дієта не пропонує необмежене поглинання цукру і глюкози, швидше навіть навпаки. Під час дієти з раціону повністю виключаються цукерки, варення, джеми і будь-яка десертна випічка, кондитерські вироби. Також до мінімуму зводиться споживання інжиру, бананів, винограду та інших продуктів з високим вмістом глюкози. А ще потрібно обмежити споживання високовуглеводних продуктів.
Продукти з вмістом повільно всмоктуючими вуглеводами дозволити собі можна. До них відносимо всі види капусти, томати і огірки, кабачки, салатні листя, а також гарбузи, баклажани, інші овочі. Також в раціон включаємо зелень (петрушка, кріп), різні види цибулі, буряк.
Під час дієти необхідно їсти 5-6 разів на день, навіть у тому випадку, якщо голоду ви не відчуваєте. Але не варто переїдати, краще залишити легке почуття голоду, яке проходить хвилин через п’ятнадцять після їжі. Крім прийому їжі, потрібно п’ять разів на день випивати по склянці чаю з 30 г цукру.
Головні правила, яких необхідно дотримуватися при цукрових дієті:
Отже, різко обмежуємо надходження в організм продуктів з вмістом легкозасвоюваних вуглеводів, зменшуємо калорійність раціону. Необхідно в цей час вживати продукти з високим вмістом вітамінів і дотримувати правильний режим харчування.
Пам’ятайте, що перед тим, як сісти на дієту, варто порадитися з лікарем, тому що цукрова дієта дуже специфічна і її калорійність необхідно розраховувати виходячи з ваги людини, активності способу життя. Також необхідно контролювати рівень цукру в крові.
Уточнивши калорійність дієти, необхідно правильно і гармонійно розрахувати кількість продуктів, роблячи раціон максимально різноманітним. Для того, щоб визначитися з калорійністю їжі, використовуйте відповідні таблиці, але при цьому пам’ятайте, що необхідно виключити з раціону продукти з легкозасвоюваними вуглеводами (їх список наведено вище).