По таблиці калорійності можна визначити енергетичну цінність готової страви, що дуже важливо для складання раціону харчування. Таблиця калорійності готових страв допоможе нам не тільки вибрати найбільш корисні продукти, але і скинути зайву вагу. Адже споживаючи менш жирну їжу, ми звільняємо організм від власних жирових відкладень, тим самим худнемо.
Для правильного складання збалансованого раціону харчування необхідно знати калорійність продуктів, у тому числі готових страв. Наприклад, дорослій людині виходячи з статі, віку та активності необхідно на добу 1200-4000 калорій. При цьому їжа повинна включати жири, білки і вуглеводи у співвідношенні – 20%, 30% і 50%.
По таблиці ви можете вибрати відповідні вам готові страви, які будуть і смачні і дадуть хороше насичення. Як бачите, таблиця складається з 5 колонок, в якій вказана енергетична цінність кожної страви, а також вміст кількості білків, жирів і вуглеводів в ній. Всі дані наведені на 100 грам продукту.
Калорійність салатів
Калорійність будь-якого салату залежить від складових інгредієнтів. І найбільш корисними продуктами, від яких можна не боятися поправитися, є капуста, помідори і огірки. Крім того, що їх енергетична цінність мінімальна, в їх складі міститься багато вітамінів і мікроелементів.
Коли ви будете підраховувати калорійність порції салату і вміст поживних речовин по цій таблиці, не варто забувати, що результат готової страви абсолютно точним не буде. Оскільки все залежить саме від того, чим заправляється салат і в якій кількості. Наприклад, майонез, особливо високої жирності, може перетворити корисний легкий салат в дуже жирний.
Краще майонез замінити несолодким йогуртом, в якому на столову ложку всього 2-3 грами жиру та 15 калорій. Що стосується корисності вхідних інгредієнтів, то, наприклад, яйця є відмінним джерелом протеїнів, капуста містить багато вітаміну С, а також клітковину. У той час як страви з різними сортами ковбас та копченостей містять сіль і багато жирів.
Калорійність супів
Що стосується калорійності супу, то вона прямо залежить від продуктів, які в нього входять. Велике значення має, на якому відварі готувався суп – з яловичини або свинини або був використаний птах. За нижче наведеної таблиці ви можете підібрати найбільш смачний і менш жирний для вас варіант, особливо якщо ви худнете. До категорії найбільш легких і корисних супів відноситься суп з птиці та морепродуктів.
По таблиці видно, що ці готові страви мають не тільки найменшу калорійність, але і є джерелом мінеральних речовин, вуглеводів і білків. На думку дієтологів, супи обов’язково слід включати в щоденний раціон харчування, особливо тим, хто страждає на гастрит. Але, щоб його вживання не стало причиною набору зайвих кілограмів, а приносило користь, необхідно вміти правильно його готувати.
Калорійність других страв: м’яса, курки, риби, ролл
Калорійність страви безпосередньо залежить від того, що використовується – м’ясо, курка, риба або, може, ви воліли роли. Безумовно, на енергетичну цінність впливає і спосіб приготування. Наприклад, звичне смажене м’ясо є надзвичайно шкідливим. До даної категорії відносяться котлети зі свинини, курки і риби в паніровці.
При визначенні за таблицею калорійності готових страв не забувайте, що в м’ясних продуктах міститься вода, яка підвищує обсяг продуктів. При тепловій обробці м’ясо втрачає від 15 до 40% своєї початкової ваги. Втрата ваги залежить від часу і виду термічної обробки.
Що стосується співвідношення жирів і білків у вареному і сирому м’ясі, то воно теж не залишається без змін. У вареній курці або м’ясі вміст жиру підвищується всього на кілька відсотків, зате вміст білка збільшується набагато більше. Підсумковий обсяг енергетичної цінності готового другої страви ви можете варіювати, виходячи з власних уподобань і смаків.
Калорійність каш гарнірів
Багато хто вважає, що крупи мають високу калорійність, тому каші повністю виключають зі свого раціону. Це помилка, енергетична цінність круп не така висока, зате користь від них велика. У будь-якій каші міститься клітковина і багатий мінеральний склад. Рекомендується ці страви вживати на сніданок, щоб енергії вистачило на цілий день, при цьому не постраждала фігура.
По таблиці калорійності приготовлених каш і гарнірів ви можете уточнити енергетичну цінність кожної страви. Слід пам’ятати, що 10 грам вершкового масла, доданого в порцію каші, збільшує калорійність в два рази! На це також впливає і те, на чому ви варите крупу – на молоці або воді, і чи використовуєте ви цукор.
У кашах не так мало калорій, але якщо порівняти, наприклад, з голубцями або пельменями, то користі від каші набагато більше. Картопля також є відмінним гарніром, та й енергетична цінність не така вже й велика.
Слід розуміти, що в таблиці всі дані про калорійність і поживності готових страв є відносними. Суть в тому, що вміст в будь-якому продукті вуглеводів, жирів і білків залежить від різних факторів: від його сорту, особливостей рецепта, технологічної обробки.