Якщо запитати у середньостатистичного жителя планети, що вони мають на увазі під харчуванням по-китайськи, вони напевно згадають палички, рис і ще можливо макарони швидкого приготування. Але китайці ставляться набагато серйозніше до свого щоденного раціону, ніж ми можемо припустити.
Китайська медицина є однією з найдавніших у світі, тому китайські мудреці залишили багато корисних порад і з приводу правильного харчування. Китайці впевнені, що правильне харчування є основою хорошого здоров’я і довгого життя.
У слов’янській і західній культурах прийнято їсти багато і ситно. На Сході, зокрема, в Китаї більше приділяють увагу не кількості, а якості їжі. Ще за часів правління династії Ци була вироблена певна система харчування. Багато китайців і зараз дотримуються цієї системи. Зауважте, що середньостатистичний китаєць не страждає зайвою вагою, на відміну від українців, росіян чи американців.
В основі щоденного раціону китайців головне місце займають злаки і крупи, в основному рис. Цей продукт є лідером з вирощування та експорту в інші країни. Рис вживають як другу страву, також дуже популярними є коржі з рисового борошна.
Друге місце на столі китайців займають фрукти і овочі, причому їдять вони овочі, які допомагають набрати вагу (картопля, кабачки, буряк) і ті, які потрібно вживати для схуднення (часник, морква, цибуля, капуста). Також кожен китаєць знає, наскільки корисні морепродукти для здоров’я.
Китайці замість м’яса вживають саме рибні страви, які значно легше перетравлюються шлунком. Наприкінці, потрібно сказати про значення рідини в харчуванні китайців. Вони зазвичай п’ють зелений чай, зрідка чорний. Чайна церемонія є справжнім ритуалом, тому зазвичай її дотримуються тільки по святах. Також багато китайців люблять кисломолочні продукти, соки. Китайські мудреці вважають, що рідина володіє енергією духу, який посилює вплив їжі на здоров’я людини.
На закінчення хочу зазначити, що дієта по-китайськи є цілком доступною кожному, хто хоче виглядати здоровим і активним довгі роки життя.