Хтось не дуже інформований пустив слух про низьку калорійність рису. Рис корисний, питань немає, проте його корисні властивості в якості дієтичного продукту засновані зовсім не на його міфічній малій калорійності. У 100 грамах сухого рису міститься близько 300 калорій – це більше, ніж у хлібі. Зварений рис має набагато менше калорій, але справа не тільки в них. Вся ця енергія дуже корисна для організму, але ще більш цінні очищаючі властивості продукту. Рис, як і всі злакові культури, багатий вуглеводами. Але на відміну від інших, він здатний витягувати з організму токсичні речовини, отруйні його, солі, що ведуть до затримки води. Всі ці характеристики дозволяють зробити з рису бажане блюдо для дієтичного меню.
Тільки використовувати силу рису треба з розумом, адже завжди знайдуться ті, хто захоче схуднути на молочній рисової каші з вершковим маслом і щиро здивується зміщення стрілки в сторону збільшення. Рис несолоний, несолодкий, зварений виключно на воді – запорука і швидкого скидання ваги, і очищення організму.
Рисова дієта в залежності від сили волі людини і її смакових пристрастей може включати і різну кількість рису, і різну тривалість. Дуже добре влаштовувати розвантажувальні рисові дні – це більш безпечно і легко переноситься. Також фахівці рекомендують, навіть не вдаючись до жорсткої дієти, протягом 2-х тижнів починати кожен ранок не з чашечки солодкої кави, а з ложечки несолоного відвареного рису, який налаштує травний тракт на дружню хвилю, потихеньку витягаючи шлаки. Є й більш жорстка рисова монодієта, коли їсти доведеться лише корисну, але не дуже смачну кашку. А можна і схитрувати, це більш по-жіночому, безпечно, приємно та смачно: зробити рис основою денного меню, але не відмовляючи собі при цьому в маленьких радощах у вигляді інших продуктів, якщо зовсім голодно і нудно жувати білі зернятка.
Найсуворіший варіант рисової монодієти – це шокова терапія для організму, терміново на думку його власника, що потребує скидання декількох кілограмів, щоб процедура натягування купальника або вечірньої сукні була легшою, а вигляд у них – більш привабливим. Це важко і шкідливо, сидіти довго на такій дієті, але – треба так треба! Відварюємо один стакан рису, який після варіння набуває більш виражений об’єм, ділимо його на 5-6 частин і жуємо коли зголодніли. До трапези можна додавати по склянці яблучного соку, а якщо зовсім нестерпними здаються рисові дні, то й саме яблуко в кількості 3 штук в день шкоди не принесе – лише користь, вітаміни, корисні вуглеводи і гарний настрій. Від одного розвантажувального до трьох днів – така тривалість настільки суворого чисто-рисового харчування.
В іншому випадку беремо вже не убоге склянку рису, а цілі півкіло, які також відварюємо і ділимо на порції. В якості добавки до рису пропонується нежирна риба і м’ясо, малокалорійні, некрохмалисті фрукти та овочі, але додаткові витратні матеріали повинні складати не більше 200-300 грамів за вагою, щоб лише трохи скрасити рисові будні.
Користь рису – це його високі адсорбуючі властивості, а також досить пристойний мінеральний склад, особливо багато в ньому вітамінів групи В. Єдина вимога до вибору рису – це перевага до не красивого і широко поширеного сьогодні шліфованого, а до білого, непропаренного і нешліфованого, який зберігає в собі весь комплекс вітамінів і мінеральних речовин. Так як поглинаюча сила і здатність до виведення рідини у рису досить висока, обов’язково під час дотримання будь-якого виду рисової дієти приймайте додатково препарати калію, інакше виникне дефіцит, а ви почнете відчувати спазми м’язової тканини.
І як завжди не обходиться без протипоказань або рекомендацій до найбільш обережного використання дієтичної сили рису. Ця каша, навіть зварена на воді без додаткових приправ, особливо з нешліфованої крупи, як правило має в’язку слизову консистенцію. Якщо у вас є схильність до такої делікатної проблеми, як труднощі з випорожненням кишечника, не слід захоплюватися рисом, бо вона лише посилиться.