Дієта при роздільному харчуванні вигідно відрізняється від інших своєю демократичністю. Прямої заборони, як такої, на вживання якихось певних продуктів немає. Є рекомендації щодо способів і часу їх вживання.
Як і будь-яка дієта, вона вимагає консультації лікаря-дієтолога для виявлення індивідуальних протипоказань. Але зате надає широкий вибір продуктів . Ви завжди можете виключити невідповідні вам компоненти і замінити іншими, які подобаються.
Головний постулат, який висунув лікар Шелдон, що розробив концепцію роздільного харчування ще в тридцяті роки минулого століття, свідчить:
Одномоментний прийом їжі не повинен поєднувати в собі білкових і крохмалистих компонентів, тому що для засвоєння кожної з цих складових необхідне прямо протилежне середовище.
Тому, слід дотримуватися інтервалу між прийомами такої їжі, він повинен бути не менше 2-4 годин.
Крім цього, були обгрунтовані і розроблені рекомендації по поєднанню різних продуктів.
Добрими поєднаннями визнані:
– Білки і зелені, не крохмалисті овочі, зелень;
– Продукти багаті крохмалем і всі види овочів, олій;
– Горіхи і сухофрукти в якості окремого прийому їжі.
Нейтральні поєднання:
– Грибів з білками і з крохмалями;
– Бобових з крохмалями.
Не поєднуваними продуктами визнані:
– Диня;
– Молоко;
– Сир;
– Солодощі.
Загальні рекомендації до прийому їжі включають в себе наступні:
Їсти потрібно тільки при виникненні почуття голоду.
Рідину не можна пити під час прийому їжі, щоб не розбавляти шлункові і кишкові соки, перешкоджаючи повноцінному травленню.
Ретельно пережовувати їжу, щоб вона обробилася ферментами слини.
Вся їжа повинна бути тілесно теплою. Якщо вона буде дуже холодною і дуже гарячою, сповільнюється травлення, що призводить до неповноцінності засвоєння їжі.
Будь-яка їжа повинна проходити мінімальну теплову обробку, що дозволяє засвоїти максимум корисних речовин. З раціону виключені смажені, копчені, рафіновані і консервовані продукти.
З безперечних досягнень дієти роздільного харчування визнаються
Позитивний вплив її на стан шлунково-кишкового тракту для людей з його захворюваннями;
корекція надмірної ваги у бажаючих схуднути.
Але чи є це заслугою саме роздільного харчування, сучасна наука ставить під питання.
Противники пояснюють успіхи роздільного харчування в першу чергу тим, що той хто використовує цю дієту починає харчуватися дрібно, невеликими порціями. Що благотворно впливає на травний тракт, до того ж доводиться ретельно підходити до вибору продуктів на своєму столі. Худнучі ж отримують можливість відстежити, що вони їдять, зменшити кількість рафінованих вуглеводів і цукрів.
Зате шкоди в такому неприродному поділі знаходять більше:
звикання до подібного поділу їжі порушує фізіологічне травлення, еволюційно призначене для обробки саме змішаної білково-вуглеводної їжі;
після тривалого дотримання дієти роздільного харчування повернення до звичайного режиму харчування стає неможливим, аж до серйозного отруєння;
аномальне стимулювання травних залоз, що виробляють ферменти для травлення, може призводити до їх захворювань.
Поки ж противники і прихильники шукають аргументи на науковій суперечці, кількість позитивних відгуків від тих, хто скористався цією дієтою, не зменшується. Так що, можливо, це і не так важливо, чи права теорія, якщо на практиці дієта роздільного харчування допомагає вирішити проблеми ти , хто до неї звертається.