Мудрі жителі Тибету розробили спеціальну програму харчування, спрямовану на приведення в порядок тіла після переїдання всіляких кондитерських виробів, солодощів і жирної їжі.
Варто відразу сказати, що пропонований режим харчування незвичайний, програма рясніє гострою і пряною їжею. Зате вона припаде до смаку шанувальникам мексиканської та індійської кухні.
Потрібно слідувати чітким правилам харчування і вживати в їжу певний набір продуктів. Ось прості тези, дотримуючись яких вдасться отримати довгоочікувану стрункість.
• Їжа повинна бути легкою й теплою, по можливості віддавайте перевагу нежирним малокалорійним продуктам. Намагайтеся, щоб у раціоні були присутні більше саме гарячих страв. Наприклад, замість салатів вибирайте запечену рибу, замість бутербродів – кашу, а холодний лимонад замініть гарячим чаєм.
• Корисніше «суха» їжа (тушкована без води, смажена на вогнищі або грилі, запечена в духовці), ніж приготовлена за допомогою води (зварена або з пароварки).
• Намагайтеся не використовувати масел. Але зовсім від них відмовлятися не варто, рекомендується додавати їх безпосередньо перед вживанням їжі, а не під час приготування.
• Дотримуйтеся гострого, гіркого і терпкого смаків. Вважається, що гіркий смак (листовий салат, цикорій, імбир) допомагає не переїдати. Гострі страви сприяють гарному травленню, тому в якості приправи можна сміливо використовувати улюблені сорти перців. Корисний ненав’язливий терпкий смак їжі (кмин, кунжут, куркума), імбир або імбирний чай – вони також стимулюють травлення.
• Якщо ви не голодні, не їжте. Замість їжі випийте трохи гарячої води з медом. Головне, пам’ятати, що в день можна з’їдати тільки одну чайну ложку меду, при цьому його не можна нагрівати або використовувати при готуванні: тибетці вважають, що при тепловій обробці порушиться його цілісність.
• Овочі та фрукти в сирому вигляді – чудове доповнення до щоденного раціону, а кількість споживаних хлібобулочних і кондитерських виробів краще звести до мінімуму.
Більшість продуктів, згідно з цією програмою харчування, діляться на дві групи: звичні і небажані.
Овочі та фрукти. Можна їсти практично всі. До небажаних відносяться тільки томати, кабачки і солодка картопля: вони вважаються надто соковитими і солодкими.
Фрукти-чемпіони по цінним властивостям – це яблука, груші, гранати і абрикоси. Менш корисні соковиті кислі або солодкі фрукти: диня, апельсини, манго, ананас, папайя, авокадо.
Зернові. Жито, кукурудза, гречка, ячмінь, просо – зввичні продукти. Небажаними вважаються овес, пшениця і рис.
Молочні продукти. Під забороною практично всі, за винятком молока.
М’ясо, морепродукти. Більшість з них віднесено до категорії небажаних. Переважно харчуватися креветками, індичкою і курчатами.
Бобові. Схвалені майже всі, за винятком тофу і червоної квасолі.
Олії. Переважно можна тільки кукурудзяну, соняшникову, мигдальну та рапсову.
Солодощі. Бажано взагалі не їсти все півтора місяця, крім згаданої чайної ложки меду на день.
Спеції. Вітається використання всіх, особливо імбиру. Переважно зменшити кількість споживаної солі.
Горішки й насіння. Любителям погризти доведеться обмежитися тільки гарбузовим та соняшниковим насінням.