Деякі люди, які прагнуть скинути зайві кілограми і позбутися від декількох сантиметрів, воліють взагалі не снідати. Інші ж, навпаки, вважають, що все з’їдене з ранку швидко витратиться і на об’єм талії ніяк не вплине. Однак і в тому, і в іншому випадку до полудня починає мучити неприємне відчуття голоду, яке викликає значний дискомфорт. Що ж у цих методах не так? Яким повинен бути правильний сніданок для ефективного схуднення?
Як відомо, з ранку їсти хочеться далеко не всім. За ніч організм використовує запаси з вечора для відновлення сил, тому почуття голоду в цей час не турбує. Але в такому разі до обіду доведеться перекушувати тим, що попадеться під руку.
Якщо ж їсти на сніданок все підряд, то легко засвоювані вуглеводи, що містяться в кашах, пластівцях і булочках, підвищують рівень цукру в крові. Інсулін, знижуючи його, перетворює з’їдене в жир. Відчуття ситості триває недовго, і до обіду знову доводиться перекушувати, щоб зменшити апетит, що небезпечно надбавкою у вазі.
Що потрібно їсти на сніданок, щоб бути у формі?
Будь-який прийом їжі повинен бути збалансованим, щоб організм отримав всі речовини, необхідні для функціонування органів і тканин. У раціоні повинні міститися і білки, і вуглеводи, і жири, а також фрукти і овочі, які багаті клітковиною, потрібної для нормального травлення.
Повільні вуглеводи. На їх розщеплення витрачається багато часу, а це, в свою чергу, вони продовжують відчуття ситості. Ідеальні продукти, що заповнюють брак цих речовин, – це вівсянка, гречка, висівки з пшениці, житні пластівці, мюслі (без глазурі і обжарювання).
Білки. Брак білків можуть заповнити яйця, приготовлені будь-яким способом: круто або некруто. Омлет теж можна не виключати, але додавати ковбасу або сосиски не варто – в них багато ненасичених жирів, які швидко відкладаються «про запас». Якщо без м’яса ніяк не обійтися, то можна загорнути в тонкий лаваш холодну відварну курку і лист салату. Йогурт або кефір також принесуть в раціон потрібну кількість білка.
Жири. Кількість рослинної олії повинно бути обмежено однією чайною ложкою. Її можна додати в салат: це заповнить добову потребу в жирах, але не відкладеться на талії або стегнах.
Овочі та фрукти. Ідеальне блюдо для сніданку – це свіжий салат. Клітковина, яка міститься у фруктах і овочах, організмом не засвоюється. Тобто вона не збільшує вагу, але допомагає роботі травної системи. Перевагу варто віддавати груші, яблуку чи грейпфруту. Можна приготувати смачний напій: змішати в блендері ягоди або фрукти з кефіром і вівсяними пластівцями і збити.
Якщо життя без солодкого не миле, то відмовлятися від нього не варто. Правда, звичні тістечка і цукерки доведеться замінити на мед, пастилу або мармелад. Активний обмін речовин з ранку допомагає калоріям швидше засвоюватися.
Кава також не забороняється, тільки це повинен бути справжній напій, зварений за всіма правилами, а не розчинний порошок, який потрібно просто залити водою. Любителям чаю на сніданок краще віддати перевагу чорним сортам, які допомагають перетворити цукор і жирів в енергію.
Я снідаю гекрулесовою кашою і фрешем з апельсина дуже позитивний сніданок