Любов до сиру

Любов до сируСеред моїх приятельок не так вже багато прихильниць здорового способу життя, а словосполучення «корисні продукти» та «здорова їжа» частенько викликають на їхніх обличчях гримасу непереборної відрази. Це відбувається тому, що в умах більшості жінок поняття про здорове харчування раз і назавжди зрівнялося з поняттям дієти.

Тим часом, деякі продукти, які зараховують до здорової їжі, просто незамінні для людини. Наприклад, сир – він легко засвоюється і  є найдавнішим продуктом, постачальник дорогоцінного для людини (особливо зростаючої людини) кальцію, а ще фосфору, білка, цілої купи амінокислот і вітамінів групи B, що беруть участь в обмінних процесах організму на всіх рівнях. По совісті кажучи, недолік цих вітамінів здатний викликати масу неприємностей – від зниження пам’яті, до депресії і безсоння.

Вітаміни групи B так само називають вітамінами для мозку, а тому, людині, яка щодня вживає в їжу сир, простіше засвоювати, переробляти і запам’ятовувати великі обсяги інформації.

Стоп. І зовсім ні до чого нестися в аптеку за полівітамінним комплексом, тим більше що, на відміну від продуктів харчування, багатих вітамінами і за це й званих «здоровою їжею», полівітаміни – це ліки, і наслідки їх безконтрольного прийому можуть бути жахливими. Краще давай заглянемо в холодильник і пошукаємо там… ну, наприклад, пачку сиру. На худий кінець, зійде і сирна маса з смаковими добавками (я люблю зі свіжим огірком, зеленню і сметаною).

Втім, проблема, озвучена на самому початку нашої розмови, залишається. Звичайно, можна переконати себе в нескінченній користі сиру для твого змученого поганою екологією та іншими колотнечами багатостраждального організму. На деякий час це допоможе щодня відправляти в рот пару ложок кислуватої зернистої маси, щоб не кривлячись при цьому від огиди. Ось, правда, на який час – невідомо. А тому, давай усувати не наслідок, а причину.

Отже, моїм подругам і, можливо, тобі не подобається смак сиру – магазинного сиру. Для початку можна його поліпшити, приготувавши якусь смакоту типу сирників, сирної запіканки, які потім можна з’їсти поливши згущеним молоком, сметаною або варенням. Або здивувати домашніх запеченими половинками баклажанів з сирною начинкою. Але, щиро кажучи, піддавати сир тепловій обробці – не найкраща ідея.

Можна спробувати зробити домашній сир – якщо, звичайно, вдасться десь розжитися натуральним (непастеризованим і не стерилізованим) молоком і домашнім  кисляком. Тим більше що, приготування сиру – технологічно досить нескладний процес. Всього-то потрібно закип’ятити молоко, в момент закипання влити в нього кисле з розрахунку 1:1, ще пару хвилин потримати на вогні, а потім відкинути на сито. Щільні білі крупинки – сир, жовтувато-зелена рідина – сироватка. Сир – в холодильник або на стіл, сироватку… ну, загалом, теж у справу. Я тобі потім розповім, куди її можна застосувати.

Як бачиш, не надто улюблений, але моторошно корисний продукт завжди можна перетворити на щось дивовижно смачне. Було б бажання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *