Як худнути правильно? Багато людей постійно терзають себе цим питанням. Але може треба спробувати поставити питання по-іншому? «Чому я не худну?» У кожної людини є створений природою механізм з регулювання жиру в організмі. Люди повинні бути худими, і це нормально. У чому ж всетаки причина ожиріння.
У кожному тілі живого організму відбувається постійний і безперервний процес обміну речовин і енергії. Від вибору продуктів харчування, їх кількісних пропорцій в раціоні, а також режиму прийому їжі залежить стан енергетичного балансу людини. Кожну секунду наш організм відчуває потребу в енергії, яка вимірюється в кілокалоріях, що в перекладі з латинської мови означає тепло. Залежно від способу життя і роду діяльності кожна людина витрачає різну кількість енергії, відповідно і різна необхідність в калоріях для нормального, повноцінного життя, наприклад тренований спортсмен за день може витратити від 12000 до 20000 ккал, тоді як витрата енергії у чоловіка, не зайнятого важкою фізичною працею дорівнює приблизно 2800-3200 ккал, у жінки вона становить приблизно 2200-2600 ккал. Якщо енергетична потреба людини в калоріях перевершує кількість калорій, що вживаються з їжею, організм починає використовувати відкладені в тілі запаси жиру, тобто відбувається процес втрати ваги.
Кожному продукту харчування притаманна певна енергетична цінність, виражена в калоріях. Кількість калорій того чи іншого продукту ми можемо побачити на упаковці, купуючи його в супермаркеті, але для загальної картини слід зробити ознайомлення з таблицями калорійності продуктів і готових страв, які можна знайти на багатьох сайтах. Якщо говорити про групи продуктів, то найбільшу калорійність мають горіхи, жири, маргарини, масло, яйця, деякі види м’яса і солодощів, а найменш калорійними вважаються овочі, фрукти і ягоди, деякі види молочних продуктів і риби.
Для збільшення загальної калорійності дієти в раціоні свого харчування слід скорочувати вживання рослинного і кулінарного жиру, вершкового масла, жирної свинини, шоколаду, меду, горіхів, кондитерських виробів, борошняних продуктів. Швидше скинути вагу нам допоможе включення в свій раціон кефіру, океанічної риби, овочів, фруктів, свіжих грибів. При складанні дієти дуже важливо зіставлення співвідношення хімічного складу продуктів: 54-56% має бути вуглеводів, 33% жирів і приблизно 11-13% білків. Для поліпшення обміну речовин їжа повинна бути різноманітною, також слід вживати багато рідини і продуктів з великим вмістом клітковини, калію і магнію.