Морква – вельми корисний продукт, але підходящий далеко не кожній людині через значний вміст грубої клітковини. Деяким людям морквяна дієта може доставити такі незручності як тягар і біль у животі. Основна цінність цього продукту полягає в наявності каротину, з якого людський організм виробляє вітамін А. Цей процес відбувається в кишечнику людини, а ступінь засвоєння з харчових продуктів каротину залежить від вмісту жирів.
Каротин – це антиоксидант, що блокує виділення вільних радикалів під час окислення клітинних мембран, тому морквяна дієта є відмінною профілактикою целюліту. Крім того, каротин має властивість стимулювати імунну систему, позитивно впливає на стан слизових оболонок і шкірних покривів. Утворений вітамін А сприяє зміцненню нігтів, росту волосся, а також припиняє процес старіння. Проте передозування цього вітаміну дуже небезпечне, проявлятися воно може у вигляді діареї, нудоти, здуття живота, мігреней, випадіння волосся і безсоння.
У моркві містяться і інші не менш корисні речовини, наприклад, вітаміни групи В, вітамін С, рослинний білок. Завдяки цьому морква вважається одним з найбільш корисних продуктів. Через великий вміст в моркві клітковини, її необхідно вживати в помірних кількостях. Таким чином, поступово виведуться калові камені і продукти обміну з кишечника.
Принцип морквяної дієти досить простий, однак варто пам’ятати, що каротин засвоюється організмом, тільки якщо вживати моркву разом зі сметаною, рослинною олією і лимонним соком. Перед вживанням продукт слід потерти на крупній тертці, потім заправити. Краще відразу розділити отриману масу на 5 порцій і приймати в їжу через кожні 3-4 години, так як шлунково-кишковим трактом легше переносяться невеликі обсяги клітковини. У день необхідно з’їдати 1 кг моркви, дієта триває 10 днів.
Дієтологи радять трохи розбавляти морквяну дієту іншими продуктами, так як будь-яке харчування має бути збалансованим і містити білки, вуглеводи, мінеральні речовини і жири.