Контролювати свою вагу в умовах, коли сучасна харчова промисловість вміє вправно маскувати тонни зайвих калорій під незрозумілими написами на етикетках продуктів досить складно. Але все ж, якщо махнути рукою на те, що ми їмо, можна досить швидко втратити стрункість форм і перетворитися на людину, дивлячись на яку багато хто замисляться, а чи не час на дієту?
На щастя, порятунок від цієї харчової експансії є – дієтологія (наука, що дозволяє нам худнути ефективно і безпечно для здоров’я). Тільки не треба плутати дієтологію і вичитану в інтернеті дієту на капустяному листі й овочевому бульйоні. До грамотного схуднення цей спосіб скидати вагу не відноситься.
Якими ж термінами оперує дієтологія?
Головне «священне» слово кожного, хто худне – калорія. Ось воно – мірило доступного і дозволеного в світі, де кожен зайвий грам прирівнюється до злочину, не кажучи вже про надмірну зайву вагу. Спосіб худнути, підраховуючи калорії, простий і ефективний: денна норма для дорослої людини в залежності від статі давно підрахована.
Ви можете з’їсти її за один присід, покуштувавши шматок калорійного торта, а можете харчуватися дрібно, але в той же час ситно і смачно. Нам потрібно рівно стільки калорій, щоб ми відчували себе активними, бадьорими і … трішки голодними. Тоді організм активніше буде витрачати жирові запаси.
Ще одна відома абревіатура – ІМТ. Це індекс маси тіла, який дозволяє визначити, пора вам худнути і як далеко ви зайшли в процесі набору ваги. Однак сучасними фахівцями в світі дієтології підрахунок ІМТ критикується як приблизний і такий який не дає повної інформації визначення меж норми. Ми всі настільки індивідуальні, що процентне співвідношення не може бути єдиним критерієм.