Якщо Ви плануєте зачаття або тільки починаєте замислюватися про це, радимо Вам вже зараз замислитися про деякі аспекти правильно харчування, які, в свою чергу, можуть навіть допомогти Вам у Ваших мріях. Деякі продукти мають бути в Вашому раціоні на постійній основі, таким чином Ви збільшите свої шанси на те, щоб завагітніти і, звичайно, налаштуєте свій організм на потрібний лад.
Отже, давайте ж трохи докладніше поговоримо, що Вам в цей період просто надзвичайно корисно, а від чого слід відмовитися.
1. Фолієва кислота
Протягом перших чотирьох тижнів вагітності у дитини розвивається мозок, череп і спинний мозок, тому фолієва кислота надзвичайно важлива в цей період.
Однак, якщо враховувати той факт, що найчастіше вагітність трапляється зовсім раптово і неможливо точно розрахувати, коли починати приймати фолієву кислоту, фахівці радять приступити до цього заздалегідь. Ви можете приймати полівітаміни, у складі яких є ця речовина або приймати її в чистому вигляді, але не більше 400 мкг на день.
У полівітамінах фолієва кислота є з’єднанням Вітаміну В і фолієвої кислоти, яка в деяких продуктах зустрічається і в чистому вигляді:
шпинат;
спаржа;
авокадо;
артишок;
паста і хліб;
сочевиця;
апельсиновий сік.
Продукти харчування заповнюють лише 50% норми, тоді як вітаміни роблять це на всі 100%. Також не варто забувати про те, що фолієва кислота необхідна для того, щоб запобігти дефекти нервової трубки, як наприклад, ущелина хребта.
2. Залізо
Для тих, хто вживає в їжу м’ясо, в день потрібно вживати приблизно 18 мг заліза, а ті, хто відносить себе до вегетаріанців, потрібно збільшити цю дозу до 30 мг на день.
Зараз дефіцит заліза знаходиться на самому своєму піку популярності серед жінок, так як його досить складно включити в свій раціон. Однак, якщо Ви плануєте вагітність, слід подбати про нормальне споживання цієї речовини заздалегідь.
Так що сміливо вводьте в свої сніданки, обіди та вечері наступні продукти:
приготований шпинат;
сухі сніданки;
квасоля;
червоне м’ясо;
вівсянка;
курага;
сік з чорносливу;
патока.
На жаль, залізо в рослинному вигляді дуже погано всмоктується в організм, тому потрібно поєднувати його з вітаміном С. Наприклад, додавати апельсинові дольки в салат зі шпинату або червоний перчик до рису і т.д.
3. Кальцій
Неважливо, вагітна жінка, збирається тільки або і зовсім про це ще не замислювалася. Кожна людина має потребу в 1000 мг кальцію в день. Як і у випадку з залізом, у багатьох жінок в організмі з кальцієм самий справжній дефіцит.
Тому зараз настає час зміцнити свій організм молочними продуктами або збагаченими кальцієм продуктами (рис, соя, апельсиновий сік), вживаючи їх кожен день. Можна навіть брати добавку, кальцій не шкідливий у будь-якій кількості, до того ж він знижує різні ризики, в тому числі і під час вагітності з високим кров’яним тиском.
Також кальцій міститься в:
мигдалі;
брокколі;
пліч чой.
4. Омега-3 жири
Дуже важливо заповнювати в своєму організмі і омега-3 жири, вони дуже важливі для розвитку мозку дитини в третьому триместрі, а також вже після пологів під час годування груддю.
Найкращим джерелом цієї речовини є риба, в т.ч.:
консервований лосось;
приготований лосось;
форель;
сардини.
Також іншими продуктами, які забезпечать Ваш організм омега-3 жирними кислотами є:
волоські горіхи;
яйця;
соя.
Однак, деяка риба у добавок дасть Вам ще і ртуть, яка вкрай шкідлива плануючим вагітніти і вагітним жінкам, а також дітям. Тому намагайтеся уникати:
акули;
риби-меч;
стейка з тунця;
королівську макрель.
У деяких країнах (наприклад, США) ці продукти зовсім заборонені.
5. Кофеїн і алкоголь
Жінки, які намагаються зачати дитину, повинні знизити вживання кави до 300 мг на день (2 невеликі чашки).
А, що стосовно алкоголю, так його й зовсім приймати не можна. Найчастіше на самій ранній стадії жінки ще не можуть визначити, вагітні вони чи ні, тому багато вживають алкоголь, вже маючи в своїй утробі зовсім маленький плід. Тому, самі розумієте, що краще від нього відмовитися зовсім.
6. Фрукти та овочі
Небезпека тут полягає тільки в пестицидах, якими багато компаній обробляють фрукти і овочі для певних цілей. Слідкуйте за тим, щоб ці продукти піддавалися дуже ретельному миттю або ж купуйте тільки їх органічні прототипи. Однак, не забувайте, що і ті, і ті вкрай корисні для Вас, так як є джерелами клітковини.
А що Ви думаєте з цього приводу? Може бути у Вас теж є декілька порад для нас? Залишайте Ваші коментарі!