Бринза – смачна і корисна, виготовлена з овечого молока. Бринзу використовують як компонент салатів, начинку для пирогів, та й у “чистому” вигляді бринза задовольнить будь-якого гурмана. А справжні гурмани віддають перевагу тільки натуральним сирам. Розберемося ж у тому, як зробити бринзу в домашніх умовах. Тим більше, це не так вже й складно.
Для того щоб самостійно приготувати домашню бринзу, необхідно мати фабричний або приготовлений самостійно пепсин. Пепсин складається з сичужу, що згортає молоко. Сичужний порошок необхідно брати з розрахунку 200 мг на відро молока. Відміряний порошок слід змішати з однаковою кількістю кухонної солі і залити прокип’яченою охолодженої водою, температура якої становить 30-35 градусів. Змішувати в обов’язковому порядку треба в посуді зі скла або емальованому. На 100 мл порошку необхідно взяти 20 мл води.
Порошок пепсин не такий активний, так що його необхідно брати більше, а саме, до 400 мг на відро молока. Якщо сичужного порошку або пепсину немає в наявності, можна приготувати розчин з сичужу в сухому вигляді, узятих у молочних ягнят або телят. Чисті сичужкі слід обрізати на 2 см від отворів, нарізати їх соломкою і залити кислою сироваткою з розрахунку літр сироватки на 5 сичужків. Після цього треба кілька разів добре перемішати отриману масу – повторювати це необхідно через кожні дві години. Потім потрібно додати таку ж точно кількість сироватки, яка додавалася на первинному етапі.
Сироватки може і не бути, тому в цьому випадку дозволено використовувати звичайну кип’ячену воду. Після додавання сироватки (води), слід на 20 годин залишити розчин настоюватися. Перед використанням розчин проціджується, а сичужкі віджимаються. Розчин прозорої консистенції зазвичай застосовують для поліпшеного згортання молока. У такому випадку сичужний розчин вливається в молоко з температурою 30 градусів, добре перемішується, а сама ємність з молоком закривається кришкою на необхідний для згортання час. Для того щоб молоко на дні ємності швидко не охолоджувалося, ємність слід поставити на підставку.
Готовий чи ні, згусток домашньої бринзи, можна перевірити методом зламу. Слід занурити в нього під деяким нахилом ручку ложки, а потім її трохи підняти. Якщо згусток буде готовий, то він обов’язково поламається, а на ручці не залишаться слідів пластівців. У тому випадку, якщо згусток буде щільним, а сироватка буде сильно відділятися, то це буде свідчити про те, що згусток перетримали. Слабке виділення сироватки і пластівці дрібних розмірів будуть говорити про те, що згусток ще не готовий.
Якщо вам вдалося отримати нормальний згусток, слід вчинити так: розстелити на чистому столі продезинфіковану над парою або в окропі грубу тканину з льону так, щоб краї матерії спокійно звисали з його країв. Під отвір для зливу рідини, пророблене в столі треба підставити ємність. Пластинки згустків, які мають товщину 2-3 см необхідно укласти рядами, починаючи укладання з краю столу.
Тепер платівки слід розрізати на кубики. Вільні кінці матерії треба зв’язати хрест-навхрест і залишити масу на десять хвилин. Після чого масу можна розв’язати і покласти зверху неї щит, виготовлений з дерева. Щит повинен знаходитися на цій масі близько чверті години. На щит необхідно покласти вантаж з розрахунку 0,5 – 1 кг на кілограм бринзи. Кубики слід розрізати на більш дрібні шматки і збільшити вантаж до 2-х кг на кілограм бринзи, після чого, витримати 15 хвилин. Округлені краї пласта домашньої бринзи треба обрізати так, щоб сир прийняв форму прямокутника. А обрізані шматки слід розташувати по поверхні пласта.
Тепер ви знаєте, як зробити бринзу в домашніх умовах. Приємного апетиту!