Вчені довели, що сало – це не тільки смачний, але і дуже корисний продукт. Деякі вважають, що надмірна кількість жирів, які містяться в салі, організм не засвоює. Але виявляється, що вживаючи по невеликому шматочку сала щодня, можна значно поліпшити холестериновий обмін. Крім того, набагато корисніше перекушувати салом, а не бутербродами з ковбасою або пиріжками. Крім цього у свинячому салі містяться речовини, які стимулюють вироблення гормонів, оновлення клітин, а також покращують роботу серця.
Сало в їжу вживають багато століть солоним, сирим, вареним, смаженим, копченим, тушкованим, смаженим. Його використовують як інгредієнт для приготування багатьох страв. Вибираючи сало, потрібно пам’ятати, що воно має бути без синців і плям, світло-рожевого кольору з тонкою м’якою шкіркою.
Сало має унікальну здатність вбирати стільки солі, скільки необхідно, тому його не можна пересолити. Ось кілька способів, як засолити свиняче сало.
Сухий спосіб
На 1 кг сала необхідно взяти 2-3 головки часнику, сіль, приправи у вигляді червоного перцю, базиліка, коріандру, паприки, чебрецю, лаврового листа, кмину. Сало необхідно порізати на невеликі шматки 10-15 см, зробити в них невеликі розрізи через кожні 3-4 см. потім сало шпигують часником і натирають сумішшю приправ і солі. Шматочки сала слід складати в якийсь не окислюючий посуд, гарненько засипати сіллю і поставити в холодне місце. Сало буде готове до вживання через 5 днів.
Мокрий спосіб
Необхідно приготувати сольовий розчин: в один л води додати 1 кг солі. У ньому кип’ятимо приправи і лушпиння цибулі. Після того, як розчин закипить, потрібно зменшити вогонь і покласти в каструлю шматочки сала. Варитися воно має півтори-дві години. Після цього сало дістаємо з каструлі, дозволяємо йому трохи охолонути, а потім натираємо сумішшю часнику, приправ і солі. Сало необхідно загорнути в натуральну тканину, краще полотно і залишити на 1 добу при кімнатній температурі, потім зберігати в холодному місці.
Старий сільський спосіб засолювання сала
Зрозуміло, що колись сало солили в досить великих кількостях. Тому пропонуємо вам такий спосіб, якщо необхідно засолити багато сала, можна використовувати цей старий рецепт. Колись брали велику дерев’яну бочку, літрів на 100, мили її та обшпарювали окропом. Діжку ставили в темне місце, щоб не потрапляли сонячні промені, на дно засипали велику сіль, потім зверху клали шар сала, знову сипали солі на 5-10 см, ще раз клали сало, і так, поки бочка не наповнювалася до верху. Останнім шаром має бути сіль. Бочку закривали дерев’яною кришкою. Таким чином сало могло зберігатися довгі місяці.
Рецепт солоного сала в розсолі «тузлук»
Завдяки такому способу приготування, сало може довгий час зберігатися і не старіти. Для засолювання необхідно приготувати розсіл. Змішати склянку солі в 5 літрах води, прокип’ятити її і потім остудити до кімнатної температури. 2 кг сала ріжуть на невеликі шматки, нещільно укладають у 3-х літрову банку, між кожним шаром поклавши чорний перець горошком, 5-7 зубчиків часнику, 3-4 лаврових листа. Сало в банку заливають охолодженим розсолом, прикривають кришкою. 6-7 днів сало потрібно залишити при кімнатній температурі, потім зберігати в холодному місці. Щоб сало не «задихнулося», не потрібно укладати його в банку дуже щільно.
Гостре сало
На 7 склянок води беруть жменю лушпиння цибулі, 1 склянку великої солі. Кип’ятять це хвилин 5. Сала потрібно класти стільки, щоб воно було повністю закрито водою. Кип’ятити на невеликому вогні 15-20 хвилин. Добу сало має простояти в розсолі. Через день вийняти його і дати стекти воді. Сало натирають червоним перцем і зберігають у холодильнику або морозильній камері.
Закуска з сала
З сала можна приготувати велику кількість дуже смачних страв. Наприклад, одна з них – закуска із сала. Солоне сало кладуть у каструлю, додаючи при цьому перець, лавровий лист, лушпиння цибулі. Варимо приблизно годину, потім шпігуем часником і натираємо перцем та іншими спеціями. Зберігаємо закуску на холоді. На стіл подаємо сало, нарізане тонкими скибочками.
Печена картопля з салом
Сало і картопля – традиційна страва наших предків. Кожну з картоплин розрізаємо навпіл, але не повністю. У середину кладемо тонкий шматочок сала і запікаємо в духовці. Картопля таким чином просочується жиром, і страва виходить м’якою і ніжною.