У спекотний літній день пити хочеться багато і постійно. Кращим напоєм для втамування спраги справедливо визнаний квас. Його робили ще багато століть тому наші предки, в наш час він настільки ж популярний. І насправді, не пепсі і колу ж пити нашій людині. Як приготувати смачний квас в домашніх умовах?
Квас на квасник
Старовинні рецепти свідчать, що секрет смачного квасу саме в кваснику. Тому найбільшу увагу потрібно звернути на їх приготування. Отже, необхідно буряк і дрібну картоплю ретельно вимити і зварити “в мундирі”. Потім потовкти в каструлі разом з відваром, в якому вони варилися, і шкіркою. У цю теплу масу слід додати житнє борошно і трохи цукру. Якщо немає житнього, можна використовувати пшеничне борошно другого сорту. Додавати його потрібно стільки, щоб вийшло густе тісто. Його необхідно на деякий час залишити підійти, а потім розгортати на невеликі коржі товщиною 1,5-2 см. Потім їх розкладають на посипаний борошном деку і запікають до отримання золотистого кольору. якщо коржі трохи пригорять – теж не біда, від цього квас вийти навіть більш смачним.
У давнину квасники зазвичай випікали восени, після збору врожаю, потім зберігали протягом зими в бочках або тканинних мішечках. У наш час їх можна зберігати у скляних банках у темному місці. Зазвичай про коржі згадували, коли наступала спека. Квас роблять з води, дріжджів і цукру. Останній кладуть в залежності від призначення напою. Якщо готуєте квас для окрошки, цукру потрібно класти менше, якщо для пиття – більше. Квас можна пити вже через добу. Зберігати напій потрібно в холодному місці.
Рецепт квасу на житньому хлібі
Для приготування 10-12 літрів напою потрібно взяти близько 1 кг житнього хліба, нарізати його смужками і підсушити в духовці, щоб він став темно-коричневого кольору, потім покласти його у каструлю великої місткості і залити окропом. Через 5-6 годин слід процідити настій і додати 25 г розведених дріжджів, 200 г цукру. Все це гарненько розмішати, накрити кришкою і залишити бродити ще на 6 годин. Після того, як на квасі з’явитися піна, потрібно його ще раз процідити і розлити в пляшки. У кожну з них додати по 2-3 родзинки. Пляшки потрібно міцно закрити і зберігати 2-3 дні в холодному місці. Потім квас готовий до вживання.
Рецепт квасу на яблуках
Яблука потрібно брати недоспілі, які впали з дерев. Їх очищають від пошкоджень, миють, ріжуть на дольки і варять у великій каструлі або котлі. Яблучну кашку разом з водою виливають у бочку 180-200 літрів, доливають ще кип’яченої води, потім додають 0,5 ст. житнього борошна, цукор за смаком і пів пачки розведених дріжджів. Для закисання бочку накривають кришкою і залишають на 3 дні.
Квас з меду та яблук
Необхідно:
1 кг. яблук Антонівка
200 г меду
100-120 г цукру
1 ч. ложка меленої кориці
30 г дріжджів
4 літри води
Антонівку порізати скибочками, залити в каструлі холодною водою і варити до кипіння. Після цього зняти каструлю з плити і залишити яблука настоюватися до 3 годин. Потім відвар потрібно процідити, додати до нього корицю, дріжджі, мед, цукор, накрити полотном і для зброджування залишити в темному місці. Після 2 днів квас проціджують і розливають в пляшки. Щільно закупорені вони можуть тривалий час зберігатися в холодному місці.
Рецепт квасу на буряках
Буряків і води беруть у співвідношенні 1:5. буряк ретельно миють, ріжуть шматочками, потім до неї додають кип’ячену воду і 2-3 скоринки житнього хліба. Після цього ставлять в холодне місце для закисання, потім проціджують і розливають по пляшках. Буряковий квас зберігають у холодному місці.