Головна > Кулінарні рецепти > Як правильно варити каву?

Як правильно варити каву?

kavaБагато сучасних ділових жінок вже не уявляють собі, як можна прожити без феліжанки щоденної міцно звареної кави. Для багатьох це не просто смачний напій, що бадьорить – це спосіб життя. Але щоб отримати справжню насолоду від чашки кави, її необхідно приготувати за всіма правилами.

Звичайно, в наш вік технічного прогресу і катастрофічної нестачі часу цілком можна зварити каву або в кавоварці, або в кавомашині або просто створити напій з порошку розчинної гранульованої кави. Але справжня кава й тим цінна, що приготувати її цілком під силу без будь-яких різних технічних і тим більше хімічних засобів.

Для цього потрібно зовсім небагато: «правильна» турка (дехто її ще називає – джезва), вода, вогонь (нагрівальний елемент) і, безпосередньо, сама кава (в зернах або вже змолота). Не розчинна! Правильною вважається Турочка з неширокою шийкою, виготовлена ​​з міді або срібла. Алюмінієві, сталеві і емальовані ніяк не прикрасять смак кави.

Вода повинна бути кімнатної температури, м’якою, чистою, не мінералізованою. Вогонь, звичайно, в ідеалі повинен бути відкритий, але в домашніх умовах підійде газ або електрика. Каву краще за все перед приготуванням розмолоти із зерен, які можна попередньо прожарити на сковороді до потрібного ступеня обсмаження.

Тонкість помолу кави теж вибирається на свій смак. Хоча для турки краще кава дрібного помолу. Тепер все готово, можна приступати безпосередньо до процесу варіння.

Починається таїнство приготування кави з вибору температурного режиму. Перед тим, як засипати в турку мелену каву, її необхідно злегка прогріти на несильному вогні. І тільки після цього туди відправляють 2-3 чайні ложечки дрібно перемелених кавових зерен. Тепер турка трохи прогрівається разом з кавою.

Кількість кави безпосередньо залежить від розрахункової кількості кухликів і від бажаної міцності напою. Так само, втім, як і кількість води. Якщо ви вирішили прийняти каву під час вагітності, періоду лактації або у вас є певні проблеми зі здоров’ям, при яких небажаний прийом міцної кави, то вам треба – або звернутися до психіатра, або застрелитися, але попередньо варто кількість заварюваних зерен зменшити в 2-3 рази.

Вода додається в нагріту турку, а температура вогню трохи збільшується. Можна перемішувати каву, але не бажано. Гурмани зазвичай додають на цій стадії приготування кави щіпку солі або цукру, для підсилення смаку. Якщо є бажання приготувати щось більш екзотичне, ніж просто ароматна кава, варто слідом за водою додати спеції за смаком. Зазвичай це ваніль, кориця, кардамон, гвоздика і що ще підкаже багата фантазія.

Головне в питанні, як правильно зварити каву – не переборщити! Відлучатися від турки в момент варіння кави не варто. Краще періодично допомагати їй рівномірно прогріватися, зрідка акуратно здійснюючи кругові паси над вогнем і як би переміщаючи каву по турці. У момент початковій стадії появи на поверхні кави бульбашок і пінки турка ненадовго знімається з вогню. Кава злегка перемішують круговими рухами, як би збиваючи пінку, і знову ставлять на вогонь. І витримують вже до появи рівною, стабільної пінки.

Зняти кави з вогню треба встигнути в самий перший момент закипання, кава у жодному разі не повинен закипіти ключем! Зняли з вогню, знову перемішали кави без допомоги ложки, тільки переміщаючи його в турці по колу. І залишили на 3-5 хвилин, щоб дати можливість кавовій гущі опуститися в турці зверху вниз, насичуючи при цьому напій своїм терпким густим ароматом.

Ось тепер божетсвенний напій готовий і ви точно знаєте, як правильно зварити каву! На смак можна додати цукор, вершки або молоко. А справжні поціновувачі кави категорично не радять розбавляти чудовий смак напою різними добавками.

Як правильно готувати розчинну каву? Питання, здавалося б, суто риторичне. В окріп елементарно насипають ложку-дві розчинних гранул кави і перемішують. Кава готовий! Але, виявляється, і швидкорозчинний напій потрібно готувати за правилами. Кухоль перед тим, як насипати в неї розчинну каву, потрібно обдати окропом. Потім насипають необхідну кількість порошку (гранул), швидко заливають дуже гарячою водою, але не киплячою. Гаряча вода з кулера не підійде!

До речі, заради справедливості варто відзначити, що деякі фахівці в області кавоваріння стверджують, що спочатку потрібно налити в кухоль окріп, а потім у нього насипати розчинну каву. По всій імовірності, на смаку приготованої кави це ніяк не відбивається. Одне достеменно відомо: розчинну кава-порошок не можна насипати мокрою ложкою. Потім в готову кави також за смаком додають вершки (молоко) або цукор.

При приготуванні кави «3 в 1» з пакетика процес взагалі спрощується у рази.

Звичайно, смак приготованого в турці з натуральних зерен кави не можна ставити в один ряд зі смаком кави, приготованого навіть з найдорожчого розчинного порошку. Але, яку б каву ви не пили, головне, щоб вона була приготовлена з душею і тоді його смак буде справді незрівнянний! Відтепер ви знаєте, як правильно зварити каву мелену і як правильно готувати каву розчинну. Приємного вам кавування!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *